Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΜΑΙΟΥ 2012

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ. ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ κατά τον μήνα Μάιο Λειτούργησε ἤ χοροστάτησε και κήρυξε τον Θείον Λόγον στους Ιερούς Ναούς:

Την Παρασκευή 4-5-2012 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας προεξήρχε του Πανηγυρικού Εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Μεγαλομ. Εφραίμ Γαλήνης Νάξου ευλόγησε τους προσφερθέντες άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Το Σάββατο 5-5-2012 ιερούργησε στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Μεγαλομάρτυρος Ειρήνης Δαμαλά Νάξου, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Εν συνεχεία προεξήρχε της Λιτανεύσεως των Ιερών Εικόνων.

Την Κυριακή 6-5-2012 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ιερούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Δανακού Νάξου και κήρυξε τον Θείο Λόγο επί του Ευαγγελικού Αναγνώσματος. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας χειροθέτησε αναγνώστες τους κους Εμμανουήλ Αμοργιανό και τον Αντώνιο Βιτζιλαίο.

Την Δευτέρα 7-5-2012 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας προεξήρχε του Πανηγυρικού Εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Κεραμώτης Νάξου, ευλόγησε τους προσφερθέντες άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Μετά το πέρας του Εσπερινού προσφέρθηκε πλούσιο δείπνο στο πολυπληθές Εκκλησίασμα στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και της Κυρίες του Χωριού.  Στην Ακολουθία του Εσπερινού Παρέστη ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Εμμανουήλ Μαργαρίτης συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο κ. Αντώνιο Μανιό και τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου κ. Εμμανουήλ Φακίνο.

Την Τρίτη 8-5-2012 ιερούργησε στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Ποταμιάς Νάξου, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Εν συνεχεία προεξήρχε της Λιτανεύσεως των Ιερών Εικόνων.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας έπλευσε για την Πάρο

Την Τετάρτη 9-5-2011 (Μεσοπεντηκοστής) ιερούργησε στην Ιερά Μονή Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης (Θαψανών) Πάρου επ’ ευκαιρία της 32ης επετείου από της οσιακής κοιμήσεως του μακαρίου Γέροντος π. Φιλοθέου Ζερβάκου. Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ελαίας κ. Θεοδώρητος, πνευματικό τέκνο του μακαριστού Γέροντος, ο οποίος και ομίλησε για την προσωπικότητα και το έργο του.

Το βράδυ επέστρεψε εις την Νάξο.

Την Κυριακή 13-5-2012 ιερούργησε στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίας Φωτεινής Μονής Νάξου, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας χειροθέτησε αναγνώστη τον κ. Παναγιώτη Κάτσικα, καθώς επίσης ανέγνωσε και την ιδική ευχή ``Εις την Εισερχομένην εις Διακονίαν Εκκλησιαστικήν `` στην κα Μαρία Χαμηλοθώρη. Εν συνεχεία προεξήρχε της Λιτανεύσεως των Ιερών Εικόνων.

 aaa 1

aaa 2

aaa 6

aaa 8

aaa 9

Την Δευτέρα 14-5-2012 έπλευσε προς Πειραιά και από εκεί ταξίδεψε για την Λάρισα προσκεκλημένος του Σεβ. Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνατίου, προκειμένου να συμμετάσχει στις Εορταστικές Εκδηλώσεις επί τη τοπική Εορτή του πολιούχου Λαρίσης Αγίου Αχιλλίου. Στον Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Την Τρίτη 15-5-2012 συνιερούργησε στο αρχιερατικό συλλείτουργο στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό με τους Σεβ/τους Νικαίας κ. Αλέξιο, (ο οποίος και κήρυξε τον Θείο Λόγο), Καστορίας κ. Σεραφείμ, Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιερόθεο, Ζακύνθου κ. Διονύσιο, και τον οικείο Ιεράρχη Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιο. Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε μεγάλη Λιτανεία στην πόλη της Λαρίσης, σε κεντρική πλατεία της οποίας εψάλη η Ακολουθία της Αρτοκλασίας και απήυθυνε σύντομη ομιλία ο Σεβ. Καστορίας κ. Σεραφείμ.

Την Πέμπτη 17-5-2012 ανεχώρησε για την Πάρο όπου το μεσημέρι προήδρευσε του Δ.Σ του Γηροκομείου Πάρου και το απόγευμα της Δ.Ε. του Ιερού Προσκυνήματος Εκατονταπυλιανής.

Το βράδυ της ίδιας μέρας έπλευσε προς Νάξο.

Την Παρασκευή 18-5-2012 στις 9 το βράδυ προέστη Ιεράς Αγρυπνίας στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε το Θείο Λόγο.

Την Κυριακή 20-5-2012 ιερούργησε στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό του Αγίου Θαλλελαίου Ενορίας Αγίου Θαλλελαίου Νάξου, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Το απόγευμα έπλευσε για την Πάρο όπου χοροστάτησε και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Πανηγυρικό Εσπερινό Των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Κάστρου Παροικίας.

Την Δευτέρα 21-5-2012 ιερούργησε στο Ιερό Προσκύνημα της Εκατονταπυλιανής Πάρου, επί τη Εορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης κτητόρων του Παλαιοχριστιανικού Ιερού Ναού Παναγίας Εκατονταπυλιανής ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Την Πέμπτη 24-5-2012 Εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας τέλεσε την υπαίθρια Θεία Λειτουργία στην παραλία της Μικρής Βίγλας Ενορίας Σαγκρίου Νάξου, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Η φουρτουνιασμένη θάλασσα δεν επέτρεψε την μεταφορά των προσκυνητών με τις λέμβους στο νησάκι ``Παρθένος`` όπου βρίσκεται ο εορτάζων Ιερός Ναός της Αναλήψεως του Κυρίου, για την τέλεση της καθιερωμενης Θείας Λειτουργίας.  

 dsc_4303c1

dsc_4342c1

dsc_4351c1

dsc_4360c2 

Την Κυριακή 27-5-2012 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας ιερούργησε και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Μαρπήσσης Πάρου. Εν συνεχεία προέστη του κατ’ έτος τελουμένου Μνημοσύνου προς τιμήν του ήρωος της αντιστάσεως Νικολλάου Στέλλα και μετέσχε των λοιπών εκδηλώσεων παρουσία των τοπικών Αρχών και πλήθους λαού.

Μετά το πέρας των εκδηλώσεων ο Σεβασμιώτατος έπλευσε για την Νάξο όπου το απόγευμα της ίδιας ημέρας παρέστη στην μεγάλη εκδήλωση μνήμης της Ιεράς Μητροπόλεως Παροναξίας για την επέτειο της αλώσεως της Κωνσταντινουπόλεως (29 Μαΐου 1453). Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο κεντρικό αμφιθέατρο του Δήμου Νάξου ``Ιάκωβος Καμπανέλλης`` και περιελάμβανε σύντομη ομιλία από τον Δικηγόρο και Πρόεδρο του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού –Αθλητισμού – Περιβάλλοντος – Παιδείας - Πρόνοιας και Αλληλεγγύης του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Ιάκωβο Ναυπλίωτη και θαυμάσιο μουσικό χορωδιακό πρόγραμμα ``με ύμνους και θρήνους της Αλώσεως `` διανθισμένους από κείμενα του Φώτη Κόντογλου που απήγγειλε ο φυσικός και Γραμματέας της Ιεράς Μητροπόλεως Παροναξίας κ. Γιώργος Σέργης. Στο τέλος απηύθυνε σύντομο και εγκάρδιο χαιρετισμό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Καλλίνικος. Την κύρια ευθύνη της εκδήλωσης είχε ο Θεολόγος και Γραμματέας επίσης της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Δημήτριος Παπάνης, Λαμπαδάριος του Μητροπολιτικού Ναού Νάξου και καθηγητής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής. Τους ύμνους απέδωσαν υπό την χοραρχία του κ. Παπάνη μαθητές της Σχολής, μέλη του Συλλόγου ``Νάξιοι Μελιστές`` και το Μουσικό σύνολο ``Μελωδική Κιβωτός ``. Η μεγάλη αίθουσα του Δήμου ήταν κατάμεστη και όλοι συγκινήθηκαν βαθύτατα.

 

Την Δευτέρα 28-5-2012 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας προεξήρχε του Πανηγυρικού Εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Θεοδοσίας πόλεως Νάξου ευλόγησε τους προσφερθέντες άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

© Copyright 2023 Ιερά Μητρόπολις Παροναξίας Back To Top