Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012

 

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ. ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ κατά τον μήνα Φεβρουάριο Λειτούργησε ἤ χοροστάτησε και κήρυξε τον Θείον Λόγον στους Ιερούς Ναούς:

Την Τετάρτη 1-2-2012  το πρωί προήδρευσε της Δ.Ε του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου.

Το μεσημέρι εκτάκτως έπλευσε για την Νάξο όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως Φιλωτίου Νάξου προέστη της εξοδίου Ακολουθίας του Βασιλείου Εμμ. Γρατσία.

Το ίδιο απόγευμα επέστρεψε στην Πάρο και χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό στην Ιερά Μονή Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης Θαψανών Πάρου και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Σωτήριος Κοσμόπουλος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Σάμου και Ικαρίας.

Την Πέμπτη 2-2-2012 Με την δέουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα και θρησκευτική κατάνυξη τελέστηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Παντανάσσης στην Νάουσα Πάρου, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Καλλινίκου παρουσία μαθητών, δασκάλων και καθηγητών των σχολείων της πόλεως Ναούσης καθώς και των τοπικών αρχών, αφού η εορτή της Υπαπαντής του Ιησού Χριστού έχει καθιερωθεί ως τοπική αργία. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Παριανός Αρχιμανδρίτης π. Ιερώνυμος Φράγκος, αδελφός της Ιεράς Μονής Παρακλήτου Ωρωπού και Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Θείας Αναλήψεως Δραπετσώνας, της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.
 

02022012_1

02022012_2

 

Το Απόγευμα της ίδιας ημέρα προήδρευσε της Δ.Ε του Γηροκομείου Πάρου. Και εν συνεχεία ανεχώρησε για την Νάξο.

Την Παρασκευή 3-2-2012 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας επισκέφτηκε τον χώρο του ``Γεύματος Αγάπης`` το οποίο ήδη λαμβάνουν 52 συμπολίτες μας.  Καταβάλλεται προσπάθεια διανομής και στα χωριά της Νάξου.

Την Κυριακή 5-2-2012 Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας Ιερούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Μοσχάτου, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους, κήρυξε τον Θείο Λόγο και προεξήρχε της Λιτανεύσεως των Ιερών Εικόνων. Να σημειωθεί ότι στον ως άνω Ιερό Ναό η αδελφότητα των Παρίων εν Αθήναις πραγματοποιεί ετήσια εορτή, αφιερωμένη στον Άγιο Αρσένιο. Πλήθος κόσμου, -Παρίων και Αντιπαρίων - συγκεντρώθηκε από νωρίς το πρωί στον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Μοσχάτου, για να συνεορτάσουν την τοπική γιορτή.

Την Δευτέρα 6-2-2012 μετέβη στην Ιερά Μονή Οσίου Λουκά Βοιωτίας, προσκεκλημένος του συμπατριώτη του Σεβ. Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου. Στον Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυθήρων κ. Σεραφείμ και παρέστη συμπροσευχόμενος ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, συνοδευόμενος από πολλούς Συνοδικούς Μητροπολίτες.

Την Τρίτη 7-2-2012 Χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Καλλίνικος ο οποίος και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Συλλειτούργησε ο επιχώριος Μητροπολίτης κ. Γεώργιος μαζί με δεκάδα κληρικών της Μητροπολεώς του.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Σεβ/τος παρέστη στην επίσημη υποδοχή του νέου Ακαδημαϊκού Ελλογιμωτάτου κ. Στεφάνου Ημέλλου, ομοτίμου Καθηγητού του Πανεπιστημίου Αθηνών, καταγομένου εκ Φιλωτίου Νάξου και υιού του μακαριστού Πρωτοπρεσβυτέρου π. Δημητρίου Ημέλλου που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Τελετών της Ακαδημίας Αθηνών.

Την Πέμπτη 9-2-2012 το απόγευμα χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό στην Ιερά Μονή Αγίου Χαραλάμπους στην περιοχή Καμπί Πάρου, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Μετά το πέρας του Εσπερινού προσφέρθηκε πλούσιο κέρασμα στο αρχονταρίκι της Ιεράς Μονής.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας επέστρεψε στην Νάξο.

Την Παρασκευή 10-2-2012 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ιερούργησε στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Χαραλάμπους της Ενορίας Αγγιδίων Νάξου, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Εν συνεχεία προεξήρχε της Λιτανεύσεως των Ιερών Εικόνων.

Την Κυριακή 12-2-2012 ο Σεβ. Μητροπολίτης μας ιερούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Γεν. Θεοτόκου Κωμιακής Νάξου και κήρυξε τον Θείο Λόγο επί του Ευαγγελικού Αναγνώσματος.

Το μεσημέρι μετέβη στο Σαγκρί Νάξου και προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών της Μαρίας Απειρανθίτου.  Ακολούθως στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παντανάσσης πόλεως Νάξου προέστη της Eξοδίου Aκολουθίας της Αικατερίνης Πρασίνου, Μητρός της Συμβολαιογράφου Νάξου κας Μαρίας Πρασίνου.

Την Κυριακή 19-2-2012ο Σεβ. Μητροπολίτης μας ιερούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίων Αποστόλων Μελάνων Νάξου και κήρυξε τον Θείο Λόγο επί του Ευαγγελικού Αναγνώσματος. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας παρηκολούθησε το μάθημα του Κατηχητικού Σχολείου της ως άνω Ενορίας και στην συνέχεια έκανε διάλογο με τα παιδιά στα οποία και πρόσφερε γλυκίσματα.

Την Τρίτη 21-2-2012 για τους Ιερείς της Νήσου Νάξου, πραγματοποίησε Ιερατική σύναξη στον Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Ζωοδόχου Πηγής Νάξου, κατά την οποία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ομίλησε περί του προκειμένου Σταδίου της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, του πνευματικού αγώνος που θα κληθούμε να πραγματοποιήσουμε και του ιεραποστολικού ζήλου που θα πρέπει να διακατέχει όλους μας, για την εξυπηρέτηση των χωριών του νησιού (ιδιαίτερα εκείνων που στερούνται μονίμου Εφημερίου) αυτήν την περίοδο με τις πολλές και κατανυκτικές Ιερές Ακολουθίες. Ακολούθησε διάλογος, πάνω σε διάφορα πνευματικά αλλά και πρακτικά θέματα και στο τέλος διανεμήθηκαν τα περιοδικά της Εκκλησίας μας μαζί με το εποπτικό υλικό για την Κυριακή της Ορθοδοξίας και τα Κατηχητικά Σχολεία καθώς και τις Εγκυκλίους αυτής της περιόδου. Μετά το πέρας της Συνάξεως προσφέρθηκε μικρό κέρασμα στους Ιερείς.

Την Τετάρτη 22-2-2012 παρά την βροχή, πολλοί ήταν οι ευλογημένοι Χριστιανοί που έσπευσαν να προσευχηθούν στην καθιερωμένη μεγάλη ετήσια Ιερά Κατανυκτική Αγρυπνία, στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Νάξου το βράδυ της Τετάρτης 22ας Φεβρουαρίου 2012, προς τιμή του Αγίου Πολυκάρπου Επισκόπου Σμύρνης ιδρυτού της τοπικής μας Εκκλησίας. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Καλλίνικος χοροστάτησε και ιερούργησε στην Ιερά Αγρυπνία, η οποία τελέστηκε κατά το Αγιορείτικο Τυπικό και μίλησε για την αγιότητα στη σημερινή εποχή. Παρεκάλεσε τον Άγιο Πολύκαρπο να επιβλέψει στην ασθένεια, τη σωματική και την ψυχική, και αφού μας καλλιεργήσει να μας χαρίσει την τελική ίαση των τραυμάτων μας. Ανέλυσε ακόμη τη σημασία του ονόματος «Πολύκαρπος» και ευχαρίστησε τους ευλογημένους πιστούς Χριστιανούς που με ένθεο ζήλο διήλθαν αυτή τη νύκτα εν αγρυπνία και εν προσευχή.

Καθ' όλη τη διάρκεια της Ιεράς Αγρυπνίας έψαλλαν θαυμάσια και μελίρρυτα, κλιμάκιο του βυζαντινού χορού Ψαλτών «Νάξιοι Μελιστές» υπό την διεύθυνση του Χοράρχου και Λαμπαδαρίου του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού κ. Δημητρίου Παπάνη.

p1010412      p1010419

p1010421          p1010425

  

Το Σάββατο 25-2-2012 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Καλλίνικος ανεχώρησε για την Σαντορίνη, προσκεκλημένος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θήρας κ. Επιφανίου, για να τελέσει τα θυρανοίξια του Παρεκκλησίου του Οσίου Νικοδήμου στο Εμπορείο της Θήρας και να κομίσει την Λειψανοθήκη με απότμημα Ιερού Λειψάνου του Οσίου Πατρός ημών Νικοδήμου του Αγιορείτου προς ευλογίαν και αγιασμόν των κατοίκων του νησιού.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας και μετά την επίσημη υποδοχή του Ιερού Λειψάνου, τελέσθηκαν τα προγραμματισμένα Θυρανοίξια και ακολούθησε Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας και συνγχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θήρας κ. Επιφανίου. Στο τέλος αντηλάγησαν σύντομες προσφωνήσεις από τους Μητροπολίτες.

Την Κυριακή 26-2-2012 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολιτης μας χοροστάτησε στον Όρθρο και προέστη της Θείας Λειτουργίας στον κατάμεστο Ενοριακό Ναό της Ευαγγελιστρίας Εμπορείου, όπου και το εγκαινιασθέν Παρεκκλήσιον του Αγίου Νικοδήμου. Κατά την διάρκεια του Κοινωνικού ο Σεβασμιώτατος κήρυξε τον Θείο Λόγο με θέμα τις τρείς προϋποθέσεις εισόδου μας στην Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή.

Μη δυνηθείς να επιστρέψει στην Νάξο λόγω εκτάκτου ματαιώσεως του μεσημβρινού δρομολογίου προέστη, το απόγευμα της ίδιας ημέρας, του Α΄ Κατανυκτικού Εσπερινού (της συγνώμης) στον ως άνω Ιερό Ναό και ομίλησε με θέμα `` Την Πνευματική πανοπλία του χριστιανού για την επιτυχή αντιμετώπιση των πειρασμών, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της Μεγ. Τεσσαρακοστής``. Στο τέλος της Ακολουθίας ευχαρίστησε θερμά τόσον τον οικείο Ποιμενάρχη όσο και τον Προϊστάμενο του Ναού Πρωτοπρεσβύτερο π. Νικόλαο Σιγάλα, Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ι.Μ. Θήρας για την ευγενή πρόσκλησή τους, την άρτια διοργάνωση των Λατρευτικών εκδηλώσεων και την εγκάρδια φιλοξενία τους.

Την Δευτέρα 27-2-2012 το πρωί παρέστη συμπροσευχόμενος (στην Ιερά Ακολουθία του Όρθρου και των Ωρών) στην Ιερά Μονή Προφήτου Ηλιού Θήρας όπου λειτουργεί υποδειγματικά Ιερό Κοινόβιο υπό την Πνευματική καθοδήγηση του Ηγουμένου Αρχιμ. π. Δαμασκήνου Γαβαλά.

Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας απέπλευσε για την Νάξο.

Την Τρίτη 28-2-2012 το απόγευμα τέλεσε την Ακολουθία του Μεγάλου Αποδείπνου μετά του τμήματος του Μεγάλου Κανόνος στην Ιερά Μονή Φανερωμένης Νάξου.

Την Τετάρτη 29-2-2012 το πρωί τέλεσε την Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Νάξου και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Το εσπέρας της ίδιας ημέρας προέστη της Ακολουθίας του Μεγάλου Αποδείπνου στον Ιερό Ναό Παντανάσσης πόλεως Νάξου και συνέχισε την σειρά των εσπερινών ομιλίων της Τετάρτης.

© Copyright 2023 Ιερά Μητρόπολις Παροναξίας Back To Top