Ερχόμενος από το ευλογημένο νησί της Πάρου, την αγιοτόκο και αγιοτρόφο νήσο, η οποία ανέδειξε μεγάλες εκκλησιαστικές προσωπικότητες – ας θυμηθούμε τους μακαρίους και αοιδίμους Γέροντες Κύριλλο τον Παπαδόπουλο, Ιωσήφ τον Ησυχαστή τον αγιορείτη- αλλά και κορυφαίες οσιακές μορφές όπως είναι η αγία Θεοκτίστη, της οποίας ο τάφος βρίσκεται μέσα στον πάνσεπτο ναό της Παναγίας Εκατονταπυλιανής, ακόμη ο Άγιος θαυματουργός Αρσένιος του οποίου τα χαριτόβρυτα λείψανα αποτελούν για τους ευλαβείς Παρίους το τιμαλφέστατο κόσμημα και τέλος ο μέγας εκκλησιαστικός συγγραφέας και κορυφαίος εκπρόσωπος των κολλυβάδων, ο προ ολίγων ετών ανακηρυχθείς, Άγιος Αθανάσιος ο Πάριος. Ερχόμενος, λοιπόν, από την αγιασμένη νήσο νιώθω έντονη τη συγκίνηση διότι προσκλήθηκα από τον Άγιο αδελφό Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βεροίας και Ναούσης κ.κ Παντελεήμονα , να ομιλήσω για μια οσιακή μορφή των τελευταίων χρόνων, ένα γέροντα πανελλαδικής και Πανορθοδόξου εμβελείας, ο οποίος μετά της πλειάδος των άλλων οσίων αποτελούν το καύχημα της νήσου μας, τον όσιο Φιλόθεο τον Ζερβάκο.
Ο όσιος Γέρων Φιλόθεος υπήρξε μια κορυφαία μορφή του Ορθοδόξου μοναχισμού με πολλά φυσικά και επίκτητα πνευματικά χαρίσματα τα οποία τα διέθεσε στην υπηρεσία της Εκκλησίας και του πλησίον.
Υπήρξε λαμπρός λειτουργός του υψίστου, ηγούμενος της περιφήμου Μονής της Λογγοβάρδας, κτήτορας διαφόρων ευαγών ιδρυμάτων, ιερών μονών και ιερών ναών, έμπειρος και διακριτικός πνευματικός πατέρων χιλιάδων πιστών της Ελλάδος και όχι μόνον. (Απεκλήθη δικαίως ο πρύτανης των πνευματικών), συναρπαστικός και κατανυκτικός κήρυκας του θείου λόγου και θεοφώτιστος και απλανής οδηγός όσων ποθούσαν την κάθαρση από τα πάθη τους και την ένωση μετά του Θεού. Καθοδηγούσε τους πιστούς διά του λόγου, της συμβουλής, της νουθεσίας τους, είτε διά ζώσης είτε γραπτώς, διότι κατέλειπε ένα τεράστιο αριθμό επιστολών, όπου δύο χιλιάδες είναι οι γνωστές και υπολογίζονται σε δέκα χιλιάδες. Διακρίθηκε επίσης ως συγγραφέας εποικοδομητικών βιβλίων (ακολουθία της Υπεραγίας Θεοτόκου της Ζωοδόχου Πηγής, Βίος και Πολιτεία του Αγίου Αρσενίου του νέου, ο Οδοιπόρος, Μέγα και Θαυμαστό προσκύνημα, τα οποία γνώρισαν πολλές εκδόσεις και τα τελευταία χρόνια επανεκδόθηκαν και στην δημοτική γλώσσα από το Ιερό Ησυχαστήριο Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης Θαψανών Πάρου, το οποίο αποτελεί και δημιούργημά του.
Η όλη του ζωή και πορεία υπήρξε προσηλωμένη στην Ορθόδοξη Πίστη, στους κανόνες των Πατέρων, στη λατρεία του Θεού και στην υπηρεσία του συνανθρώπου του. Γι’ αυτό και ο Πανάγαθος Θεός τον ετίμησε και τον εδόξασε με τη χάρη των θαυμάτων.
Ο εορτασμός επετείων από τη γέννηση ή την κοίμηση μιας διακεκριμένης προσωπικότητας αποτελεί πάντοτε μια εξαιρετική αφορμή μνήμης και αναφοράς στο βίο και στα έργα της προσωπικότητας αυτής, τόσο ως έκφραση ευγνωμοσύνης για την προσφορά της, όσο και ως προβολή προς μίμηση των αρετών που την εστόλησαν.
Γι’ αυτό και συγχαίρουμε ολοθέρμως την Ιερά Μητρόπολη Βεροίας και Ναούσης για την εμπνευσμένη θεσμοθέτηση των «Παυλείων» και την επιτυχή διοργάνωση τους προς τόνωση και ενίσχυση των αγωνιζομένων πιστών, οι οποίοι γνωρίζοντας τους θαυμαστούς βίους των συγχρόνων φωτεινών μορφών μέσα από τις ομιλίες που γίνονται σίγουρα παραδειγματίζονται και βοηθούνται στο δικό τους πνευματικό αγώνα.
Φέτος η ημερίδα έχει αφιερωθεί στον όσιο γέροντα Φιλόθεο της Πάρου πράγμα το οποίο μας περιποιεί ιδιαίτερη τιμή, καθότι η τιμή και η αγάπη προς το πρόσωπο του οσίου Φιλοθέου παίρνει πανελλαδικό χαρακτήρα.
Πέρσι συμπληρώθηκαν τριάντα χρόνια από την οσιακή κοίμηση του Αγίου Γέροντος. Η Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας ετίμησε την επέτειο αυτή με την έκδοση του ημερολογίου στην ιερά του μνήμη.
Έκτος από την έκδοση του ημερολογίου, στην επέτειο της κοιμήσεως του Οσίου, πραγματοποιήθηκαν στο ιερό γυναικείο ησυχαστήριο Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης, οι παρακάτω λατρευτικές εκδηλώσεις: Στον ιερό ναό του Οσίου Φιλοθέου, τον οποίο εγκαινίασε ο μακαριστός προκάτοχός μας κυρός Αμβρόσιος Β’ με πολύ πόθο, συγκίνηση και θείο ενθουσιασμό, καθώς ήταν ένα από τα πνευματικά του τέκνα, στον πρώτο, λοιπόν, παγκοσμίως ναό του Οσίου, το βράδυ του Σαββάτου 8 Μαΐου 2010 ετελέσθη πανηγυρικός αρχιερατικός εσπερινός χωροστατούντος του ιεράρχου του Οικουμενικού Πατριαρχείου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Προικοννήσου κυρίου Ιωσήφ ο οποίος εγνώρισε και προσωπικώς τον άγιο γέροντα, τον ευλαβείται πάρα πολύ και απήυθηνε συγκινητική προσλαλιά προς τους παρισταμένους.
Το πρωί της Κυριακής 9ης Μαΐου τελέστηκε αρχιερατικό συλλείτουργο προεξάρχοντος του ως άνω ιεράρχου.
Το απόγευμα της ιδίας ημέρας στο ιερό προσκύνημα της Παναγίας Εκατονταπυλιανής πραγματοποιήθηκε εκδήλωση προς τιμή του οσίου γέροντος, κατά την οποία μίλησε ο Σεβασμιότατος Προικοννήσου κ. Ιωσήφ, εγκωμιάζοντας την προσωπικότητα και την προσφορά του αγίου Γέροντος. Οι ευλαβείς Πάριοι με τη συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις αυτές οι οποίες διοργανώθηκαν από την ιερά Μητρόπολή μας και ήταν αφιερωμένες στη μνήμη του οσίου Πατρός, είχαν την ευκαιρία να αποδώσουν το οφειλόμενο χρέος τιμής και ευγνωμοσύνης σε αυτή την φωτεινή μορφή της τοπικής μας Εκκλησίας. Να θυμηθούν εκείνον που με την αγιαστική του παρουσία ευλόγησε το νησί μας, προσέφερε μεγάλες υπηρεσίες στους κατοίκους και ανάλωσε τη ζωή του περί των ψυχών που του ενεπιστεύθη ο Χριστός. (Σύντομη αναφορά στην διάσωση των 125 νέων της Πάρου)
Ακόμη, στα πλαίσια των εορτασμών των τριάντα χρόνων από την οσιακή του κοίμηση, η Ιερά Μητρόπολις Παροναξίας, αφιέρωσε στον άγιο Γέροντα το τεύχος 77 του τριμηνιαίου περιοδικού που εκδίδει με τίτλο «Πνευματική Κιβωτός».
«Στο “εισαγωγικό” αφιερώνουμε το τεύχος στη σεπτή μορφή του μακαριστού αρχιμανδρίτου Φιλοθέου Ζερβάκου…ο οποίος ασκήτεψε πάνω από 70 χρόνια στην Ιερά Μονή Λογγοβάρδας Πάρου και παραλλήλως περιόδευε κηρύττοντας και εξομολογώντας τον πιστό λαό του Θεού, όστις ανεπαύθη οσιακώς εν Κυρίω προ 30 ετών, καταλιπών φήμη αγίου ανδρός, κεκοσμημένου με πλήθος αρετών και κυρίως τη θεοδίδακτον αγάπη προς τον κοπιώντα και πεφορτισμένο άνθρωπο».
Πέρα από ένα σύντομο βιογραφικό του οσίου γέροντος, το τεύχος περιλαμβάνει μια αξιόλογη μαρτυρία περί της αγιότητας και του προορατικού χαρίσματος του Γέροντος, την οποία μας έστειλε δι’ επιστολής του ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος, το άρθρο του μοναχού Λεοντίου Δρίζη, Λογγοβαρδίτου, με τίτλο «η μαρτυρία πίστεως του οσίου Φιλοθέου», και το άρθρο του Ιερού Ησυχαστηρίου Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης, όπου γίνεται αναφορά αποσπασμάτων συγκινητικών επιστολών κληρικών από την Ελλάδα, Σερβία, Αμερική και Αυστραλία, οι οποίοι ζήτησαν άγιο λείψανο του Θεοφόρου Πατρός και οι οποίοι χαίρουν χαράν μεγάλην στην απόκτησή του. Αξιόλογο ακόμη είναι και το άρθρο του πατρός Τύχωνος Ανδρέου «Μνήμη δικαίου μετ’ εγκωμίων» για τις βαρυσήμαντες γνώμες αγίων αρχιερέων, ζώντων και κεκοιμημένων, της καθ’ όλου Ορθοδοξίας μας, οι οποίοι εκφράζονται για τον άγιο Γέροντα με λόγια αρμόζοντα σε άγιο της Εκκλησίας μας. Ακολούθως παρατίθεται απόσπασμα επιστολής του οσίου Πατρός, όπου μπορεί κανείς να θαυμάσει το διδακτικό του ύφος και τον αγιογραφικό πλούτο των νουθεσιών του.
Επίσης αξιοπρόσεκτο είναι και το άρθρο του πρωτοπρεσβυτέρου της Μητροπόλεώς μας πατρός Γεωργίου Τριανταφύλλου, ο οποίος έχει συγγράψει και τον βίο του.
Επίσης στο έγκριτο περιοδικό «Παριανά» του κυρίου Νίκου Αλιπράντη το οποίο την ίδια χρονική περίοδο αφιέρωσε τεύχος του περιοδικού στη μνήμη του οσίου Φιλοθέου με τη φωτογραφία του στο εξώφυλλο και με υπότιτλο «Ο μακαριστός π. Φιλόθεος Ζερβάκος. Κορυφαία πατερική μορφή του 20ου αιώνα». Στο αφιέρωμα του ο κ. Αλιπράντης τονίζει: «…ανεδείχθη δικαίως σκεύος εκλογής και δοχείο της χάριτος του Θεού, των πάλαι οσίων ομότροπος και απάντων των αγίων ομόσκηνος» και συνεχίζει «τα τριάντα έτη που πέρασαν από το έτος της κοιμήσεώς του δείχνουν ότι η μνήμη του παραμένει ζωηρά μεταξύ των ευσεβών χριστιανών της απανταχού Ορθοδοξίας και συνεχίζει να τον τιμά και να τον γεραίρει. Η δε Μονή Μυρτιδιωτίσσης Θαψανών, δημιούργημα του αγίου ηγουμένου της Λογγοβάρδας, με την ίδρυση λαμπρού ναού του στο χώρο όπου υπάρχει ο τάφος του, διασαλπίζει σε όλο τον Ορθόδοξο Χριστιανικό κόσμο, ότι ο πνευματικός πατέρας χιλιάδων πιστών της Εκκλησίας μας υπήρξε όντως άγιος και ως άγιος πρέπει να τιμάται, συναριθμούμενος μεταξύ των αγίων της Εκκλησίας μας».
Τα λόγια του κ. Αλιπράντη πιστεύω ότι εκφράζουν την καθολική συνείδηση των πιστών αλλά και εμάς που ζούμε και βλέπουμε ιδίοις όμμασιν και ψηλαφούμε στους τόπους και στους χώρους που ο όσιος γέροντας αγίασε και θαυματούργησε.
Για να μη μακρηγορήσω, τελειώνω και με τις περσινές εκδηλώσεις της 24ης Σεπτεμβρίου, ημέρα της ανακομιδής των ιερών λειψάνων του οσίου πατρός, που συμπίπτει με το υπερφυές θαύμα της Παναγίας της Μυρτιδιωτίσσης, όπου είναι αφιερωμένο και το καθολικό που ανήγειρε ο άγιος Γέροντας στο γυναικείο ησυχαστήριο στα Θαψανά της Πάρου και της 9ης Μαΐου όπου εορτάζεται η κοίμηση του Οσίου Γέροντος, την επομένη της εκδημίας του, ώστε να μην ταυτίζεται με τον εορτασμό του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου.
Στις 24 Σεπτεμβρίου 2010 είχαμε την ιδιαίτερη χαρά και ευλογία, κατόπιν δικής μας προσκλήσεως, να προεξάρχει των ιερών ακολουθιών, εσπερινού, όρθρου και Θείας Λειτουργίας, ο αγαπητός αδελφός Άγιος Λεμεσού, της Εκκλησίας της Κύπρου κ. Αθανάσιος, γνωρίζοντας την ιδιαίτερη σχέση που είχε με το μακαριστό Γέροντα.
Μετά από παράκλησή μας κήρυξε το Θείο λόγο και κατά τη ακολουθία του Εσπερινού και κατά τη Θεία Λειτουργία.
Εμφανώς συγκινημένος ο Άγιος Λεμεσού αφιέρωσε αρχιερατικό εγκόλπιο με το όνομά του στη θήκη των ιερών λειψάνων του οσίου, καταθέτοντας μαζί με την ευγνωμοσύνη του και την προσωπική του μαρτυρία η οποία για άλλη μια φορά καταδεικνύει το προορατικό χάρισμα του οσίου.
Ακόμη στο ιερό ησυχαστήριο Θαψανών την Κυριακή 8 Μαΐου 2011 στην εκκλησία του Οσίου Φιλοθέου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ελαίας, του Οικουμενικού θρόνου, κ. Θεοδώρητος χοροστάτησε στον εσπερινό έμπλεως συγκινήσεως και ευγνωμοσύνης προς τον όσιο πατέρα όπου είχε προσωπικές μαρτυρίες και η παρέμβαση του αγίου γέροντος στη ζωή του υπήρξε σημαδιακή και καθοριστική.
Ο άγιος γέροντας του προεφήτευσε ότι μια μέρα η Εκκλησία θα τον χρειαστεί για να την διακονήσει, πράγμα που εκπληρώθηκε με κάθε ακρίβεια. Στο τέλος του Εσπερινού ο Θεοφιλέστατος ωμίλησε με εγκωμιαστικούς λόγους αποκαλώντας τον αστέρα της Εκκλησία και Όσιο Φιλόθεο τον νέο. Μετά από την μεστή και πραγματικά συγκινητική ομιλία του προς τον άγιο γέροντα, κλείνοντας είπε «Φιλόθεον επαινώ, αρετήν επαινέσω».
Την επομένη Δευτέρα 8 Μαΐου, στο ναό του Οσίου Φιλοθέου τελέστηκε αρχιερατικό συλλείτουργο προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου.
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας εκφώνησε εγκωμιαστικό λόγο (ευφημητήριο όπως τον ονόμασε ο ίδιος) κατατεθειμένο στη μνήμη του οσίου πατρός.
Η οσιακή μορφή του μεγάλου γέροντος της Πάρου είναι σήμερα τόσο ζωντανή στον τόπο που ασκήτεψε ώστε μια επίσκεψη στο αγιασμένο νησί των Κολλυβάδων το αποκαλύπτει περίτρανα. Σχεδόν σε όλες τις καινούριες εκκλησίες (Νάξου, Πάρου και Αντιπάρου) υπάρχουν εικόνες του οσίου γέροντος. Σε πολλά σπίτια ευλαβών Παρίων η φωτογραφία του Γέροντα δεσπόζει στο εικονοστάσι. Πολλοί είναι ακόμη αυτοί που έχουν να διηγηθούν κάποια θαυμαστή επέμβαση στη ζωή τους. Οι αδελφές μοναχές του ιερού ησυχαστηρίου που ίδρυσε ο θεοφόρος πατήρ, μπορούν να μαρτυρήσουν για την ευλάβεια των προσκυνητών οι οποίοι γονατιστοί προσέρχονται στα τίμια λείψανά του, προσευχόμενοι και ικετεύοντας ή ευχαριστώντας τον όσιο πατέρα.
Πάμπολλα είναι τα αφιερώματα που κοσμούν την εικόνα του και διατρανώνουν την πίστη των προσκυνητών στις θεοπειθείς ευχές του.
Στο αρχείο της μονής πάμπολλες είναι οι επιστολές αγίων αρχιερέων, ηγουμένων, ιερέων, μοναχών, αλλά και απλών πιστών που απήλαυσαν χάριτος και ευλογίας διά της οσιότητος και μεσιτείας του αγίου γέροντος.
Και εγώ ως Επίσκοπος Παροναξίας μαρτυρώ περί αυτών και γίνομαι αυτόπτης μάρτυρας πολλών περιπτώσεων όπου διαφαίνεται η θαυματουργική επέμβαση του οσίου γέροντος προς τους αιτουμένους.
Η τιμή του οσίου πατρός έχει προσλάβει πανορθόδοξο χαρακτήρα. Πολλά τα θαύματα του αγίου γέροντος έχουν καταγραφεί από το Ιερό Ησυχαστήριο Θαψανών, όπου εκεί φυλάσσονται τα ιερά του λείψανα κατά την επιθυμία αυτού, στο βιβλίο: «Αφιέρωμα». Επίσης στις εκδόσεις Ορθοδόξου Κυψέλης του κ. Στυλιανού Κεμεντζετζίδη, προβάλλεται η πνευματική φυσιογνωμία και προσωπικότητα του αγίου γέροντος, οι νουθεσίες του, οι διδασκαλίες του, οι επιστολές του καθώς και τα θαύματά του.
Με το πρόσωπο του θεοφόρου πατρός έχουν ασχοληθεί και οι δύο εμπνευσμένοι υμνογράφοι της Εκκλησίας μας, ο πατήρ Αθανάσιος Σιμωνοπετρίτης και ο κ. Χαράλαμπος Μπούσιας.
Έγραψαν ωραιοτάτους ύμνους και τροπάρια που εξυμνούν τον άγιο Γέροντα.
Όλες αυτές οι ενέργειες, δραστηριότητες και πρωτοβουλίες ανθρώπων κατατείνουν σε ένα σκοπό: στο να τιμηθεί και να δοξασθεί ο άγιος άνθρωπος του Θεού και διά μέσου αυτού ο εν Τριάδι Θεός, όπου επί των ημερών μας δεν μας έχει αφήσει χωρίς τους αγίους Αυτού.
Ο Όσιος Φιλόθεος, το σέμνωμα και το κλέος της Ιεράς Μητροπόλεως Παροναξίας στη συνείδηση της τοπικής μας Εκκλησίας, αλλά και ας μου επιτραπεί να πω και εμένα του ιδίου ως ποιμενάρχου αυτής, δεν είναι απλώς ένας σεσωσμένος πιστός αλλά ένας νεότερος άγιος της Εκκλησίας μας.
Διάπυρη ευχή μου όπως, όταν ο Θεός το κρίνει, πραγματοποιηθεί αυτή η σφοδρά επιθυμία του πληρώματος της Μητροπόλεως μας για την επίσημη πλέον ανακήρυξη της αγιότητος του οσίου Γέροντος.
Πιστεύω ότι και αυτή η ημερίδα που πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή, με την εμπνευσμένη πρωτοβουλία του αξίου ποιμενάρχου της κατά Βέροιαν, Νάουσαν και Καμπανίαν Εκκλησίας, σεβαστού και αγαπητού αδελφού κ. Παντελεήμονος, δεν είναι άλλο παρά μια απόδειξις της τιμής προς τον άγιο γέροντα και της εκζητήσεως των αγίων ευχών του, οι οποίες είθε να μας συνοδεύουν στους δυσχειμέρους καιρούς που ζούμε.