Με Θρησκευτική λαμπρότητα και Βυζαντινή μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε και εφέτος η Μεγάλη θεομητορική Εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου στην πόλη της Νάξου.
Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η μεταφορά της Ιεράς εικόνος με Λιτανευτική Πομπή στο ομώνυμο παρεκκλήσιό της όπου τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Σμύρνης κ. Συμεών ο οποίος εκήρυξε τον Θείον λόγον και συμπροσευχομένων των Σεβ. Μητρ. Θερμοπυλών κ. Ιωάννου και του ποιμενάρχου μας Μητροπολίτου κ. Καλλινίκου.
Αξίζει να αναφέρουμε [ότι μεγάλου Ιστορικού ενδιαφέροντος και τέχνης αποτελεί η Εικών της Παναγίας Χρυσοπολίτησσας, πολιούχου της πόλεως Νάξου, τεθησαυρισμένης εις τον Μητροπολιτικόν Ναόν Ζωοδόχου Πηγής. Κατά τους χρόνους της εικονομαχίας (726-843) η εικών ερρίφθη στην θάλασσα της Προποντίδος, έκ χρυσοπόλεως, δια να αποφύγει βεβήλωση και καταστροφή εκ των χειρών των εικονομάχων. Πλέουσα επί των κυμάτων, δια του Ελησπόντου, εισήλθε στην θάλασσα του Αιγαίου και εξεβράσθη στην παραλίαν της Γρόττας. Φως νυκτερινόν, κατά νύκτα, παρετηρείτο υπό των κατοίκων της συνοικίας Μπούργου επί της ακτής. Ερευνήσαντες, ανεύρον εντός παχυτάτου στρώματος άμμου την Εικόνα της Παναγίας και οικοδομήσαντες εκεί μικρόν ναίσκον την εναπέθεσαν. Μετά πάροδον ικανού χρόνου ο ναίσκος ερημούτο και εγένετο ετοιμόρροπος και τότε απεφάσισαν την μεταφοράν της στην πλησίον της παραλίας ευρισκομένην Μονήν Ιωάννου του Ευαγγελιστού και Θεολόγου, δι’ ασφάλειαν. Η μεταφορά συνετελέσθη την 21ην Νοεμβρίου 1132 και έκτοτε ο εορτασμός έχει καθιερωθεί να τελείται κατά την ημέραν αυτήν. Η Μονή δε του Θεολόγου μετονομάσθηκε σε Ναό Χρυσοπολιτίσσης έκτοτε].
Ανήμερα της εορτής τελέσθηκε τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θερμοπυλών κ.κ. Ιωάννου, ο οποίος εκήρυξε τον Θείον λόγον αναφερόμενος στο πρόσωπο της Παναγίας μας και στην αφιέρωση της στον Θεό από τους γονείς της. Ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι την ίδια εμπιστοσύνη θα πρέπει να έχουν και σήμερα οι γονείς προς την Εκκλησία μας ώστε να τα οδηγούν σε αυτή για τον προσωπικό τους αγιασμό. Επίσης συλλειτούργησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης κ. Συμεών και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Καλλίνικος. Αμέσως μετά την Θεία Λειτουργία πραγματοποιήθηκε η Λιτανεία της Εικόνος της Παναγίας της Χρυσοπολίτισσας στην πόλη της Νάξου. Στο τέλος της Λιτανείας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ευχαρίστησε τους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς για την παρουσία τους, όλες της αρχές της Νάξου που παραβρέθηκαν στις εορταστικές εκδηλώσεις καθώς και τα παιδιά της φιλαρμονικής του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την όμορφη παρουσία τους κατά την διάρκεια της Λιτανείας.
Χαρακτηριστικό στην Φετινή Εορτή ήταν το πλήθος των Πιστών που είχαν προσέλθει για να τιμήσουν την μεγάλη εορτή της Παναγίας μας, σημειώνοντας ότι η εορτή αυτή για την πόλη της Νάξου καθιερώθηκε ως τοπική αργία δια του βασιλικού διατάγματος (Β.Δ –Φ.Ε.Κ. τ.Α΄34/20-2-1953).