Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

ΜΗΝΥΜΑ

ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΑΡΟΝΑΞΙΑΣ  κ. ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΥ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ, ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΩΝ

ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΕΝΑΡΞΗΣ

ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2018 - 2019

       Αγαπητά μου παιδιά,

       Αυτή τη τόσο χαρακτηριστική μέρα για τη μαθητική σας ζωή, κατά την οποία για μία ακόμη χρονιά ξεκινά η ωραία διαδικασία της μάθησης και της παιδείας  με το άνοιγμα των σχολείων σας και το αντάμωμα με τους δασκάλους ή καθηγητές και τους συμμαθητές σας μετά από τη περίοδο του Καλοκαιριού, θέλω να σας μιλήσω για ένα σύγχρονο άγιο της Εκκλησίας μας που αυτό που τον χαρακτήριζε από την παιδική του ηλικία, (μαζί με την απόλυτη εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού), ήταν η φιλομάθειά του και η αγωνία του μέσα από τις γνώσεις που αποκτούσε να βοηθά τους συνανθρώπους του.

       Αναφέρομαι στον Άγιο Πορφύριο που γεννήθηκε από πολύ πτωχούς γονείς στην Εύβοια στις αρχές του προηγούμενου αιώνα (το 1906), γεγονός που του στέρησε την δυνατότητα να μορφωθεί παρά την έφεση για τα γράμματα που είχε. Αρχικά μετέβη και ασκήτεψε στο Άγιο Όρος και τελικά έζησε ως Ιερέας για περίπου 30 χρόνια στο κέντρο της Αθήνας, στη πολύβουη πλατεία Ομονοίας, βοηθώντας τους ανθρώπους ώστε να βρουν το δρόμο τους, να ξεκουραστούν από τα βάρη της καθημερινής ζωής, ακόμη και να γιατρευτούν από κάποια ασθένειά τους. Ο άγιος Πορφύριος λοιπόν, από μικρή ηλικία έμαθε, όπως ο ίδιος μας λέει, να διαβάζει από ένα βιβλιαράκι που περιέγραφε τη ζωή ενός άλλου αγίου του Ιωάννη του Νηστευτή, την ώρα που έβοσκε τα λίγα πρόβατα της οικογένειάς του.

       Στις δυσκολίες της ζωής δεν το έβαλε ποτέ κάτω, αλλά πάντοτε αγωνιζόταν με φιλότιμο για να γίνεται όσο μπορούσε καλύτερος και πιο χρήσιμος για τους ανθρώπους που τον περιέβαλλαν. Η δίψα για μάθηση για αυτόν τον ολιγογράμματο νέο ήταν ένας στόχος ζωής που συνδυαζόταν πάντα με την προθυμία για τη διακονία των ανθρώπων. Από το μικρό βιβλίο με τη ζωή του Αγίου Ιωάννη του Νηστευτή, πέρασε στα υπόλοιπα βιβλία της Εκκλησίας, αλλά και πέραν αυτών στη γνώση που μπορεί να μας προσφέρει η λεγόμενη θύραθεν (δηλαδή μη εκκλησιαστική παιδεία). Η κλασσική μουσική, η ιατρική, η βιολογία, η ψυχολογία είναι μόνο μερικοί από τους τομείς που μελέτησε με ενθουσιασμό, με απαράμιλλη όρεξη και ιδιαίτερη προσοχή κερδίζοντας τον έπαινο ακόμη και αυτών των καθηγητών της ιατρικής σχολής στην Αθήνα, που θεωρούσαν ιδιαίτερη ευλογία και τιμή να παρακολουθεί τις παραδόσεις τους.

       Ο άγιος Πορφύριος θεωρούσε τη δυνατότητα της μάθησης ένα από τα μεγαλύτερα δώρα που έχει κάνει ο Ιησούς Χριστός στους ανθρώπους, που μπορεί να δώσει λύσεις στις δυσκολίες, τα προβλήματα, τα αδιέξοδα των κοινωνικών προβληματισμών. Με τον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος αλλά και την παιδεία προσπαθούσε πάντοτε ως Ιερέας να βρει κατάλληλες λύσεις για τους ανθρώπους που ζητούσαν τη συμβουλή του, προσφέροντάς τους ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο με όραμα φωτεινό και στόχο ξεκάθαρο  για την καθημερινότητά τους, βοηθώντας τους έτσι να ολοκληρώσουν την προσωπικότητά τους.

       Αγαπητά μου παιδιά

       Μπορεί πολλές φορές όλοι να απογοητευόμαστε από την κατάσταση των ανθρώπων γύρω μας. Να ακούμε, και δυστυχώς να ενστερνιζόμαστε, τις φωνές εκείνες που μας οδηγούν στη παθητικότητα την άρνηση για το καλύτερο και τελικά στη μιζέρια. Προσωπικότητες όμως σαν τον Άγιο Πορφύριο μπορούν να εμπνεύσουν στις ψυχές μας την όρεξη για πρόοδο, πνευματική και σωματική, για αύξηση των δυνατοτήτων που πλουσιοπάροχα μας έχει δώσει ο Ιησούς Χριστός μας. Μπορούν να γίνουν το παράδειγμα που χρειαζόμαστε για να είμαστε καλύτεροι πολίτες, φίλοι και συμμαθητές.

       Σας εύχομαι η νέα σας σχολική χρονιά να γεμίσει από τέτοια πρότυπα που θα σας κάνουν πιο δημιουργικούς αλλά και θα σας βοηθήσουν να βρείτε τον πιο ωφέλιμο για τον καθένα στόχο, δίνοντάς σας παράλληλα την απαραίτητη δύναμη για να τον υπηρετήσετε.

       Στην προσπάθεια σας αυτή έχετε την στήριξη τόσο των προσφιλών γονέων σας όσο και των καλών δασκάλων και καθηγητών σας που ενδιαφέρονται και μοχθούν για την πρόοδο και την προκοπή σας. Να γνωρίζετε όμως ότι έχετε και την πατρική συμπαράσταση του Επισκόπου σας και των Ιερέων της Ενορίας σας που προσεύχονται συνεχώς για σας «υπέρ υγείας και φωτίσεως».

Καλή Χρονιά και ευλογημένη !

Με πολλή πατρική αγάπη,

Ο Επίσκοπός σας,

† Ο ΠΑΡΟΝΑΞΙΑΣ ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ

© Copyright 2023 Ιερά Μητρόπολις Παροναξίας Back To Top