Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

 ΜΗΝΥΜΑ

ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΑΡΟΝΑΞΙΑΣ

κ. ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΕΣ

ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

 

 

Αγαπητά μου παιδιά,

Φίλτατοι εκπαιδευτικοί,

 

Με πολλή χαρά επικοινωνώ για μια ακόμη φορά μαζί σας, με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς. Και είναι πραγματική η χαρά που αισθάνομαι από αυτή την επικοινωνία μας, διότι μου δίνεται η ευκαιρία να στρέψω τη σκέψη μου στα όμορφα εκείνα χρόνια, που και εγώ στεκόμουν μικρός μαθητής όπως εσείς στο προαύλιο του σχολείου μου, περιμένοντας να ξεκινήσει η ακολουθία του Αγιασμού από τον ιερέα.

Θυμάμαι πολύ έντονα, αγαπητά μου παιδιά, ότι στην ψυχή μου υπήρχαν ένα σωρό ανάμικτα συναισθήματα. Αισθανόμουν λύπη γιατί άφηνα πίσω μου την όμορφη περίοδο του καλοκαιριού κατά την οποία είχα απολαύσει την ξεγνοιασιά, τη θάλασσα και το παιχνίδι, πράγματα τόσο όμορφα και σημαντικά για ένα παιδί. Αισθανόμουν αγωνία γιατί σκεφτόμουν την δυσκολία που θα είχα να αντιμετωπίσω στα καινούργια μαθήματα, αφού κάθε νέα σχολική χρονιά σημαίνει και πιο μεγάλη τάξη. Αισθανόμουν περιέργεια να γνωρίσω τον καινούργιο μου δάσκαλο ή την καινούργια μου δασκάλα, με τους οποίους θα περνούσα αυτή τη νέα χρονιά. Μέσα στην ψυχή μου όμως μαζί με όλα αυτά υπήρχε και πολλή χαρά, γιατί συναντούσα και πάλι πρόσωπα αγαπημένα. Τα πρόσωπα των συμμαθητών μου, με τους οποίους είχα ζήσει τόσες πολλές όμορφες στιγμές την προηγούμενη σχολική χρονιά.

Είμαι βέβαιος ότι και στην δική σας καρδιά, υπάρχει και λύπη για το τέλος του καλοκαιριού και αγωνία για ότι καινούργιο θα ζήσετε και περιέργεια για τα νέα πρόσωπα που θα συναντήσετε αλλά και πολύ χαρά που είδατε τους φίλους σας. Και είμαι σίγουρος γι’ αυτό γιατί όσα χρόνια κι αν περάσουν, όσα πράγματα κι αν αλλάξουν, το σχολείο παραμένει πάντοτε μια αξία σταθερή και ένα γεγονός μεγάλο, που αφήνει έντονα τα σημάδια του σε κάθε παιδική ψυχή.

Σήμερα μια νέα σχολική χρονιά ξεκινά. Αυτό σημαίνει μια νέα σελίδα στη ζωή μαθητών και εκπαιδευτικών, που επιφυλάσσει καινούργιες περιπέτειες για όλους, αλλά που απαιτεί και συνεργασία, προσπάθεια, μελέτη και καλή διάθεση από όλους. Μία σελίδα που σίγουρα μαζί με τα όμορφα που θα περιλαμβάνει, θα έχει και τις δυσκολίες της. Σε αυτή την καινούργια σελίδα σας εύχομαι να έχετε δίπλα σας Εκείνον που είχα πάντοτε δίπλα μου και εγώ στα μαθητικά μου χρόνια. Εκείνον στον οποίο εμπιστευόμουνα όλες μου τις μαθητικές δυσκολίες και αγωνίες αλλά και όλες μου τις όμορφες στιγμές αλλά και της δυσάρεστες στιγμές. Εκείνον που έκανε τα δύσκολα εύκολα και τα όμορφα ακόμα ομορφότερα. Τον Κύριό μας Ιησού Χριστό. Αυτός υπήρξε το στήριγμα και η συντροφιά μου στα χρόνια που υπήρξα μαθητής αλλά και στα χρόνια που υπηρέτησα ως εκπαιδευτικός και σε Αυτόν σας προτείνω να στηριχθείτε και εσείς.

Την ευλογία λοιπόν του Χριστού μας εύχομαι σε όλους, μαθητές και διδασκάλους, για αυτή τη νέα σχολική χρονιά. Και η ευχή μου συνοδεύεται και από την προσευχή μου ώστε η φετινή χρονιά για τους μεν μαθητές να είναι μια χρονιά που θα τους κάνει πλουσιότερους σε γνώση και όμορφες εμπειρίες, για δε τους εκπαιδευτικούς μια χρονιά χωρίς τα προβλήματα και τις δυσκολίες των προηγουμένων, αλλά με νέες προοπτικές που θα καθιστούν το ιερό λειτούργημά τους αποδοτικότερο και αποτελεσματικότερο, σε μια εποχή που διψά λιγότερο για εκπαίδευση και περισσότερο για παιδεία.

 

Καλή και ευλογημένη σχολική χρονιά σε όλους και ο Θεός μαζί σας!

 

Με όλη μου την πατρική αγάπη

 

Ο Επίσκοπός σας,

 

+Ο Παροναξίας ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ

 

 

 

 

 

ΜΗΝΥΜΑ

ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΑΡΟΝΑΞΙΑΣ

κ.κ. ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΕΣ

ΤΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΩΝ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

 

 

 

Αγαπητά μου παιδιά,

Φίλτατοι εκπαιδευτικοί,

 

 Με ιδιαίτερη χαρά επικοινωνώ μαζί σας επ’ ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς που κι εφέτος δυστυχώς ξεκινά μέσα σε μια περίοδο κρίσης, έντονου προβληματισμού και αβεβαιότητας. Όλοι μας και εμείς οι μεγαλύτεροι αλλά και εσείς οι νεότεροι, παρακολουθούμε τις παγκόσμιες εξελίξεις που επηρεάζουν αναπόφευκτα και την πατρίδα μας και άλλοτε ανησυχούμε για το τι μέλλει γενέσθαι, άλλοτε προβληματιζόμαστε για το πώς θα μπορέσουμε να βγούμε από αυτή την κατάσταση που τόσο μας ταλαιπωρεί.

Σήμερα όμως είναι μια μέρα που κάτι καινούργιο ξεκινά. Μια νέα σχολική χρονιά. Και όταν κάτι καινούργιο ξεκινά αποτελεί αφορμή για καινούργια όνειρα, νέους στόχους και καινούργιους οραματισμούς. Κάθε νέα αρχή γεννά και μια νέα ελπίδα ότι κάτι καλύτερο μπορεί να συμβεί.

Τα πράγματα όμως φίλοι μου στη ζωή όσο κι αν θα το θέλαμε δεν συμβαίνουν με μαγικό τρόπο. Αυτό σημαίνει ότι για να υπάρξει οποιαδήποτε βελτίωση σε οποιονδήποτε τομέα, κοινωνικό, σχολικό, προσωπικό, απαιτείται η δική μας καταλυτική συμβολή. Σε ένα κόσμο παραμυθένιο, θα αρκούσε η παρουσία μιας καλής νεράιδας ή η παρασκευή ενός μαγικού φίλτρου για να αλλάξει τα πάντα. Στον πραγματικό όμως κόσμο χρειάζεται κάτι πολύ περισσότερο και σημαντικότερο από απλή φαντασία. Χρειάζεται πίστη.

Ποια είναι όμως εκείνη η πίστη που μπορεί να μας δώσει και ελπίδα αλλά και προοπτική; Στα χρόνια που προηγήθηκαν οι άνθρωποι πίστεψαν κατ’ αρχήν στον ίδιο τους τον εαυτό και την δύναμή τους, μα τελικά ο ίδιος τους ο εαυτός τους πρόδωσε, αφού ότι συμβαίνει σήμερα είναι αποτέλεσμα μιας κακής συμπεριφοράς που λειτουργεί με βάση το προσωπικό συμφέρον, αγνοώντας το συμφέρον του συνόλου. Πίστεψαν οι άνθρωποι και στη δύναμη των όπλων μα κι αυτά μέχρι και σήμερα μόνο πόνο και θάνατο σκόρπισαν σε όλο τον κόσμο. Έπειτα ήρθε η σειρά της τεχνολογίας. Ο άνθρωπος εκτοξεύτηκε στον ουρανό και ακόμα παραπέρα στο διάστημα. Έφτιαξε απίστευτες μηχανές, υπολογιστές, διαδίκτυο, τρισδιάστατη εικόνα, πίστεψε ότι κατέκτησε την ευτυχία. Ένοιωσε παντοδύναμος. Μα όπως λέει και κάποιος σύγχρονος φιλόσοφος όλη η τεχνολογική δύναμη του ανθρώπου εξαρτάται από έναν διακόπτη. Τον γενικό διακόπτη στον πίνακα του ηλεκτρικού ρεύματος…και αφού ούτε η πίστη στην τεχνολογία έδιωξε την κατάθλιψη από την ζωή των ανθρώπων τότε πίστεψαν οι άνθρωποι στο χρήμα. Για πολλά χρόνια πιστεύαμε ότι επενδύοντας, αγοράζοντας και καταναλώνοντας μπορούσαμε να ζούμε ευτυχείς. Κι όταν το ταμείο μας άδειαζε υπήρχε η εύκολη λύση…δανειζόμασταν! Το αποτέλεσμα το ζούμε σε όλη του την τραγικότητα.

Είπαμε όμως ότι σήμερα είναι μια μέρα που κάτι καινούργιο ξεκινά. Λοιπόν παιδιά μου σε αυτό το νέο ελπιδοφόρο ξεκίνημα θα ήθελα να σας καλέσω να βάλετε στη ζωή σας την μία και πραγματική Πίστη. Αυτή που μεταφράζεται σε απόλυτη εμπιστοσύνη στον αιώνιο Τριαδικό Θεό και ειδικά στο πρόσωπο του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Αυτή την πίστη που στεκόταν συνεχώς δίπλα στο γένος μας. Αυτή την πίστη που είναι η μόνη πραγματική ελπίδα μας. Στηριζόμενοι στην Χάρη του Θεού σας καλώ και σας παρακαλώ σε αυτό το νέο ξεκίνημα, σε αυτή τη νέα σχολική χρονιά να γράψετε μια καινούργια σελίδα στο βιβλίο της ιστορίας, που μέσα από τον ιερό χώρο του σχολείου και με την συνεργασία όλων, μαθητών και εκπαιδευτικών, θα αποτελέσει το ξεκίνημα για μια νέα λαμπρή πραγματικότητα. Μέχρι τώρα επιλέγαμε την χωρίς Χριστό ζωή και σήμερα ζούμε τα τραγικά αποτελέσματά της. Εσείς οι νέοι με την καθοδήγηση και των καθηγητών σας δείξτε στον κόσμο την κατά Χριστόν ζωή, για να απολαύσουμε μια μέρα και την κατά Χριστόν προκοπή.

Εύχομαι σε όλους η νέα σχολική χρονιά να είναι παραγωγική, πλούσια σε γνώσεις αλλά και σε όμορφες εμπειρίες και κυρίως γεμάτη από την Χάρη και την παρουσία του Θεού.

 

Καλή σχολική χρονιά και ο Θεός μαζί σας!

Με όλη την πατρική μου αγάπη

Ο Επισκοπός σας

 

+ Ο Παροναξίας ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ

 

 

 

 

© Copyright 2023 Ιερά Μητρόπολις Παροναξίας Back To Top