naxos

ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΙΟΥΛΙΟΥ 2019

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας

κ. ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ

κατά τον μήνα Ιούλιο Λειτούργησε ή χοροστάτησε και κήρυξε τον Θείον Λόγον στους Ιερούς Ναούς:

  nikodhmos0

   Την Πέμπτη 4-7-2019 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στην περιοχή Πλάκας Νάξου στην οποία βρίσκονται οι εγκαταστάσεις των Κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Παροναξίας, με την ευκαιρία της ενάρξεως της πρώτης κατασκηνωτικής περιόδου για το 2019. Ο Σεβασμιώτατος μίλησε κατάλληλα στους ομαδάρχες, τα στελέχη, τους κατασκηνωτές και όλους τους συνεργάτες των κατασκηνώσεων και ευχήθηκε να τους συνοδεύουν οι πρεσβείες των Αγίων μας και ιδιαίτερα του προστάτου των Κατασκηνώσεων μας Αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Κατόπιν παρεκάθησε στο δείπνο στην υπαίθρια τραπεζαρία των κατασκηνώσεων μαζί με τα παιδιά τα οποία και απέδωσαν παραδοσιακά και κατασκηνωτικά τραγούδια.

   Την Παρασκευή 5-7-2019  ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στην Ακολουθία του Εσπερινού, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Σισώη του Μεγάλου της Ενορίας Χειμάρρου Νάξου.

   Το Σάββατο 6-7-2019 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στο Σαγκρί Νάξου όπου στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου προέστη του Ιερού Μυστηρίου του Γάμου του Υποψηφίου Βουλευτού Κωνσταντίνου Μπογδάνου μετά της Ελένης Καρβέλα. 

   Την Κυριακή 7-7-2019 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας  χοροστάτησε στον Όρθρο, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους, στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Κυριακής πόλεως Νάξου, (Μετόχιον της Ιεράς Μονής Φανερωμένης). Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Αρσένιος Μελισσιανός. Προ της Απολύσεως της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε εόρτιες ευχές και ευχαριστίες προς το εκκλησίασμα κηρύσσοντας την έναρξη των `` ΝΙΚΟΔΗΜΕΙΩΝ 2019 ``.

   Την Δευτέρα 8-7-2019 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας έπλευσε για την Πάρο και απευθείας μετέβη στην πλατεία του Ιερού Ενοριακού Ναού Ζωοδόχου Πηγής Παροικίας, όπου παρέστη στην εορταστική μουσικοθεατρική παράσταση που πραγματοποίησε το Νεανικό Κέντρο του ως άνω Ιερού Ναού με την ευκαιρία της λήξεως του Κατηχητικού έτους 2018-2019 με θέμα: «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΤΟΤΕ… ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ». Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε προβολή αποσπασμάτων από τις παλαιές ελληνικές ταινίες τα οποία η Νεανική Θεατρική Ομάδα του Ναού ερμήνευσε με μεγάλη επιτυχία. Την εκδήλωση πλαισίωσε η Χορωδία του Ιερού Ναού με την συνοδεία μουσικών οργάνων, η οποία απέδωσε τραγούδια από τον παλαιό ελληνικό κινηματογράφο. Στο τέλος τον λόγο έλαβε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας ο οποίος συνεχάρη τον π. Εμμανουήλ Φωκιανό που είχε την έμπνευση και τον γενικό συντονισμό της εκδηλώσεως, τα παιδιά και τους γονείς τους καθώς και όλους τους συντελεστές. Στην εκδήλωση ήταν παρόντες ο Δήμαρχος Πάρου κ. Μάρκος Κωβαίος και ο Έπαρχος Πάρου και Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου κ. Κωνσταντίνος Μπιζάς.

   Την Τρίτη 9-7-2019 με το μεσημεριανό δρομολόγιο έπλευσε για την Νάξο. 

   Την Πέμπτη 11-7-2019 το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας πραγματοποίησε την καθιερωμένη συνάντηση με τις Αρχές της νήσου Νάξου εν όψει της Πανηγύρεως του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου.

   Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Καλλίνικος μετέβη στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Παϊσίου (Ενορίας Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου) όπου παρέστη συγχοροστατών στον Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστατούντος του συμπατριώτου και φίλου του Ιεράρχου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου (που βρίσκεται στην Νάξο την γενέτειρά του προκειμένου να συμμετάσχει στις εορταστικές εκδηλώσεις επί τη εορτή του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου),  ο οποίος ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο κ. Γεώργιο για την ευγενή παρουσία του και ευχήθηκε προς όλους καταλλήλως.

   Την Παρασκευή 12-7-2019 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας παρέστη σε μουσικοφιλολογική εκδήλωση αφιερωμένη στον Άγιο Ιάκωβο Τσαλίκη, η οποία πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των "Νικοδημείων 2019" που διοργάνωσε ο Σύλλογος Φίλων Βυζαντινής Μουσικής ``Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ Ο ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ`` υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ``Ιάκωβος Καμπανέλλης``. Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν οι Θεολόγοι κ. Γεώργιος Φουκαδάκης με θέμα: «Συγκλονιστικά γεγονότα από τον βίο του Αγίου Ιακώβου Τσαλίκη» και κ. Εμμανουήλ Ρουσσάκης με θέμα: «Ο Άγιος Ιάκωβος Τσαλίκης όπως τον έζησα». Την εκδήλωση πλαισίωσε με Βυζαντινούς Ύμνους και παραδοσιακά τραγούδια Βυζαντινός Χορός  υπό την χοραρχία του Άρχοντος Μαϊστορος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας και Πρωτοψάλτου του Ιερού Ναού Αγίου Τίτου Ηρακλείου κ. Ανδρέα Γιακουμάκη. Τέλος τον λόγο έλαβε ο Σεβασμιώτατος ο οποίος συνεχάρη τόσο τους δύο ομιλητές όσο και τον Βυζαντινό Χορό για την άρτια απόδοση τόσο των εκκλησιαστικών ύμνων όσο και των παραδοσιακών τραγουδιών καθώς και τον Πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων Βυζαντινής Μουσικής και Παράδοσης κ. Γεώργιο Κρασσά για την διοργάνωση της εκδήλωσης.

   Το Σάββατο 13-7-2019 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής πόλεως Νάξου όπου τέλεσε το Μυστήριο του Ιερού Βαπτίσματος της μικρής Αρτέμιδος, θυγατρός του Βασιλείου Καραλέκα και της Μαρίας Δεμενοπούλου (ανιψιάς του Σεβασμιωτάτου). 

Η ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ

ΤΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ ΣΤΗ ΝΑΞΟ

       Με ιδιαίτερη κατάνυξη αλλά και λαμπρότητα και με την αθρόα συμμετοχή των φιλέορτων χριστιανών, εορτάστηκε και φέτος, κατά το διήμερο 13 και 14 Ιουλίου 2019 στην Νάξο και συγκεκριμένα στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου, η μνήμη του Οσίου πατρός ημών Νικοδήμου του Αγιορείτου, προστάτου και πολιούχου του νησιού μας.

       Στη φετινή εορτή συμμετείχαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες α) Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ, β) Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, γ) Άρτης κ. Καλλινίκος, και γ) Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, προσκεκλημένοι του Ποιμενάρχου μας Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Παροναξίας κ. Καλλινίκου.

       Την παραμονή, Σάββατο 13 Ιουλίου 2019 το απόγευμα, και ώρα 19:45 πραγματοποιήθηκε η υποδοχή της Τιμίας Κάρας του Αγίου Αρσενίου, το οποίο είχε την ευγενή καλοσύνη να κομίσει από την Πάρο η Ηγουμένη της Ιεράς Μονής Χριστού Δάσους – Αγίου Αρσενίου (όπου και φυλάσσεται) Γερόντισσα Αρσενία. Εν συνεχεία εψάλη ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Συγχοροστάτησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ, Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος και Άρτης κ. Καλλίνικος.

        Ο  Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Καλλίνικος μετέβη στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου Γλυνάδου Νάξου όπου χοροστάτησε στην Ακολουθία του Εσπερινού και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Αρσένιος Μελισιανός. 

     Αμέσως μετά ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας επέστρεψε στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου όπου προ του Θείου Κηρύγματος παρουσίασε τους συμμετέχοντες στην φετινή πανήγυρη Σεβασμιώτατους Μητροπολίτες τους οποίους και ευχαρίστησε για την ευγενική ανταπόκρισή τους στην αδελφική του πρόσκληση. Μετά την Ακολουθία του Εσπερινού στο αύλειο χώρο του Ιερού Ναού πραγματοποιήθηκε όμορφη Μουσική Εκδήλωση από την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λιμενικού Σώματος με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 100 ετών από την ίδρυση του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

        Ακολούθησε η καθιερωμένη Ιερά Αγρυπνία, η οποία τελείωσε 2.30 το πρωί της Κυριακής.

      Την κυριώνυμη ημέρα της Εορτής, Κυριακή 14 Ιουλίου 2019, χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε στη Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ ο οποίος κήρυξε και τον Θείο Λόγο. Συλλειτούργησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Άρτης κ. Καλλίνικος, Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος και ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Καλλίνικος.

       Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος χοροστάτησε στον Όρθρο, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου Γλυνάδου Νάξου.

     Το απόγευμα της ίδιας ημέρας εψάλη ο Μεθέορτος Εσπερινός και η Παράκληση του Αγίου Νικοδήμου χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου και αμέσως μετά έλαβε χώρα η πάνδημος Ιερά Λιτανεία της Ιεράς Εικόνος και των Τιμίων Λειψάνων του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου και της Τιμίας Κάρας του Αγίου Αρσενίου στους δρόμους της Νάξου, οι οποίοι είχαν στρωθεί με μυρτιές και δάφνες και στην παραλιακή λεωφόρο. Στην Ιερά Λιτανεία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ και συμμετείχαν οι ως άνω Αρχιερείς, όλος ο Ιερός Κλήρος του νησιού, τοπικοί Άρχοντες και άλλοι επίσημοι, αλλά κυρίως αναρίθμητη στρατιά ευσεβών χριστιανών.

     Στην κεντρική Πλατεία και επί της μαρμαρίνης εξέδρας τελέσθηκε Δέηση υπέρ υγείας όλων των προσκυνητών του Αγίου μας, ενώ τον Θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος. Στο τέλος της Ιεράς Λιτανείας η οποία κατέληξε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής ο Ποιμενάρχης μας ευχήθηκε για την κατά Θεόν πρόοδο και πνευματική προκοπή όλων δια πρεσβειών του Αγίου μας  και ευχαρίστησε θερμά τους προσκεκλημένους Αρχιερείς, τους παρευρεθέντες επισήμους και όλους εκείνους που βοήθησαν για την διοργάνωση των εορταστικών εκδηλώσεων. Ιδιαίτερα ευχαρίστησε την Φιλαρμονική του Λιμενικού Σώματος που με την φροντίδα της Ηγεσίας του λάμπρυνε και φέτος την Πανήγυρή μας, αλλά και όλους τους μετασχόντες ευσεβείς Ναξίους.

     Την Ιερά Λιτανεία τίμησε με την παρουσία του και ο Νάξιος  Υπουργός Εργασίας και Βουλευτής Κυκλάδων κ. Ιωάννης Βρούτσης, ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβερνήσεως και προσωπικά του Πρωθυπουργού της Ελλάδος καθώς επίσης και οι νεοεκλεγέντες Βουλευτές κ. Φίλιππος Φόρτωμας (Ν. Κυκλάδων) και Κωνσταντίνος Μπογδάνος (Α' Αθηνών). Η νεοεκλεγείσα Βουλευτής Κυκλάδων κα Αικατερίνη Μονογυιού παρέστη μεν στον Πανηγυρικό Εσπερινό και στη Θεία Λειτουργία, αλλά ανεχώρησε το μεσημέρι για την Σύρο λόγω ανειλημμένης υποχρεώσεως. Επίσης παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Μανώλης Μαργαρίτης, ο Έπαρχος Νάξου και Αντιπεριφερειάρχης κ. Ιωάννης Μαργαρίτης, ο εκλεγμένος Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Δημήτρης Λιανός, παλαιοί και νέοι Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι, ο Πρόεδρος Πρωτοδικών Νάξου κ. Τζαφέστας, ο Απλοίαρχος του Λιμενικού Σώματος και εκπρόσωπος του Αρχηγού κ. Χριστιανός και οι εκπρόσωποι των Αρχών του νησιού και της Περιφέρειας.

   Την Τετάρτη 17-7-2019 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στην Κόρωνο Νάξου όπου στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό της Αγίας Μαρίνης ιερούργησε, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο. 

 

 

 

 

 

 

 

 Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 102 επισκέπτες και κανένα μέλος

Δημιουργία ιστοτόπου ΑΔΑΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ