mirtidiotissa

 

ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2019

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας

 κ. Καλλίνικος

κατά τον μήνα Ιανουάριο Λειτούργησε ή χοροστάτησε

και κήρυξε τον Θείον Λόγον στους Ιερούς Ναούς:

 

kalihronia

 

Μέσα σε κλίμα μεγαλοπρέπειας και λαμπρότητος εορτάσθηκε η κατά Σάρκα Περιτομή του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού,

η Μνήμη του εν Αγίοις Πατρός ημών Βασιλείου του Μεγάλου Αρχιεπισκόπου Καισαρείας,

καθώς και την είσοδο στο νέο έτος  2019.

Την 1η του νέου ανατέλλοντος έτους 2019,  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Καλλίνικος  χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας, η οποία ετελέσθη στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Νάξου.

Πρό της Απολύσεως ανεγνώσθη το Πρωτοχρονιάτικο Μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας και στην συνέχεια ευλόγησε τις Αγιοβασιλόπιτες κατά την παλαιά παράδοση της Εκκλησίας μας όπου διανεμήθησαν στους πιστούς με την ευχή του Σεβασμιωτάτου ``το Νέο Έτος να είναι ειρηνικό, καρποφόρο και σωτήριο`` .

Στο τέλος της Λειτουργίας προέστη της επίσημης Δοξολογία, με την παρουσία του κ. Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Μανώλη Μαργαρίτη, του Επάρχου Νάξου κ. Γιάννη Μαργαρίτη και των τοπικών Αρχών του Νησιού επι τη ενάρξει του νέου έτους.

       Την Τετάρτη 2-1-2019 το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος συνοδευόμενος από τον κ. Αναπληρωτή Διοικητή, τους Εφημερεύοντες Ιατρούς και το Νοσηλευτικό προσωπικό, επισκέφθηκε όλους τους νοσηλευομένους ασθενείς του Γενικού Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας Νάξου και μαζί με τις ευχές του για ταχεία ανάρρωση διένειμε Αγιοβασιλόπιττες και Ημερολόγια του 2019.

       Αμέσως μετά μετέβη στον Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Φιλωτίου Νάξου όπου προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας της αειμνήστου Μαρίας Βλασερού.

       Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στην Αίθουσα εκδηλώσεων «Ιάκωβος Καμπανέλλης» του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων όπου πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως Παροναξίας προς τιμήν των νεοεισαχθέντων στα Ανώτατα και Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, αποφοίτων των Λυκείων της νήσου Νάξου κατά το έτος 2018. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης ομίλησε ο Ιατρός Γιαννούλης Μανωλάς με θέμα: ``Ο κίνδυνος των νέων από την χρήση καταστροφικών ουσιών (καπνός, αλκοόλ, ναρκωτικά κ.λ.π)``. Ακολούθως απηύθηναν χαιρετισμούς ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Καλλίνικος, ο Δήμαρχος Νάξου και μικρών Κυκλάδων κ. Μανόλης Μαργαρίτης, ο Υποδιευθυντής του Γενικού Λυκείου Νάξου κ. Ιωάννης Κόντες, η Καθηγήτρια κ. Ευθυμία Δέτση εκπρόσωπος του Γενικού Λυκείου Χαλκείου Νάξου, η κ. Μαρίνου εκπρόσωπος του ΕΠΑΛ Νάξου και ως εκπρόσωπος των επιτυχόντων η κ. Αλεξάνδρα Κόντε, πρωτοετής φοιτήτρια της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στην συνέχεια ευλόγησε την Αγιοβασιλόπιτα και στο τέλος ο Σεβασμιώτατος την διένειμε μαζί με τους επαίνους και αναμνηστικά δώρα στους επιτυχόντες. Υπήρχε μεγάλη συμμετοχή φοιτητών - φοιτητριών και συγγενών προς τους οποίους παρετέθη λιτή δεξίωση.

         Την Πέμπτη 3-1-2019 με το απογευματινό δρομολόγιο έπλευσε για την Πάρο.

       Την Παρασκευή 4-1-2019 το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Καλλίνικος μετέβη στο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο ``Παναγία η Εκατονταπυλιανή`` Πάρου, όπου στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε εορταστική εκδήλωση για τις οικογένειες των Ιερέων της Πάρου και Αντιπάρου. Στην εκδήλωση ομίλησε ο π. Θωμάς Κυδωνιεύς με θέμα: ``Η ζωή στην Ιερατική οικογένεια``. Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε σύντομο εγκάρδιο χαιρετισμό και ευχές στις Ιερατικές οικογένειες και ιδιαίτερα στα παιδιά.  Ακολούθως ευλόγησε και έκοψε την Αγιοβασιλόπιττα τα κομμάτια της οποίας μοίρασε στους παρευρισκομένους διανέμοντας συγχρόνως δώρα σε όλα τα παιδιά και τα εγγόνια των Ιερέων Πάρου και Αντιπάρου, μαζί με την καθιερωμένη οικογενειακή Αγιοβασιλόπιτα και το ``φλουρί`` το Κωνσταντινάτο. Ακολούθως παρετέθη εορταστική τράπεζα στην οποία παρεκάθησαν όλοι οι παρευρισκόμενοι.

       Το απόγευμα της ίδιας ημέρας η Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας σε συνεργασία με τον Δήμο Πάρου, διοργάνωσε στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής, εορταστική εκδήλωση προς τιμήν των νεοεισαχθέντων στα Ανώτατα και Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, αποφοίτων των Λυκείων της νήσου Πάρου κατά το έτος 2018. Στην αρχή της εκδήλωσης ομίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Καλλίνικος και συνεχάρη τόσο τους επιτυχόντες, όσο και τους γονείς τους, αλλά και τους Καθηγητές τους, για αυτή τους την επιτυχία. Απευθυνόμενος δε προς τους νέους τους παρεκάλεσε να έχουν σταθερό στήριγμα καθ όλη την διάρκεια της φοιτητικής τους ζωής τον Χριστό μας και την Εκκλησία μας και ασφαλή προστασία, την Παναγία και τους Αγίους μας. Σύντομους χαιρετισμούς και συγχαρητήρια απηύθυναν ο Δήμαρχος Πάρου κ. Μάρκος Κωβαίος, ο Έπαρχος Πάρου - Αντιπάρου κ. Κώστας Μπιζάς και ο κ. Χριστόδουλος Μαούνης ως εκπρόσωπος της Ενώσεως Συλλόγων γονέων και κηδεμόνων Πάρου. Τελευταίος ομιλητής ήταν ο Αιδεσιμολογιώτατος π. Γεώργιος Προμπονάς που αφίχθη από την Νάξο μαζί με την πρεσβυτέρα του κατά την διάρκεια της εκδήλωσης και ανέπτυξε ένα θέμα επίκαιρο, με τον δικό του λογοτεχνικό τρόπο, σε συνδυασμό με την αγωνία του, για την πορεία του σύγχρονου κόσμου μέσα από την αλόγιστη έως καταστροφική αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος και όλης της Θείας Δημιουργίας. Στο Τέλος έγινε η απονομή των επαίνων και των αναμνηστικών δώρων εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως και του Δήμου Πάρου. Μετά το πέρας της εκδηλώσεως όλοι μαζί μετέβησαν στην αίθουσα δεξιώσεων του Ιερού Προσκυνήματος όπου ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε την Αγιοβασιλόπιττα και παρετέθη λιτή δεξίωση προς όλους τους φοιτητές και τους συγγενείς τους που συμμετείχαν στην εκδήλωση.

      Το Σάββατο 5-1-2019 το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στην Νάουσα της Πάρου όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του αειμνήστου Δημητρίου Μαρκοπούλου.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, επισκέφτηκε για να ευχηθεί εορτίως τις Ιερές Μονές Αγίου Φιλοθέου και Αγίων Αναργύρων Πάρου.

Με λαμπρότητα και επισημότητα εορτάστηκε

Την Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2019

η Δεσποτική Εορτή των Θεοφανείων στη Πάρο.

Το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Καλλίνικος χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε στην Θεία Λειτουργία στον Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος. Προ της Απολύσεως τέλεσε την Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού με την παρουσία του Δημάρχου Πάρου κ. Μάρκου Κωβαίου, του Επάρχου Πάρου - Αντιπάρου κ. Κώστα Μπιζά καθώς και των λοιπών τοπικών Αρχών.

Στη συνέχεια σχηματίστηκε πομπή με κατεύθυνση στο κεντρικό Λιμάνι της παροικίας, όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή της καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού στα θαλάσσια ύδατα. Τηρώντας την ωραία και παλαιά παράδοση τέσσερις νέοι αψηφώντας το τσουχτερό κρύο, έπεσαν στα παγωμένα νερά της θάλασσας, για να ``πιάσουν`` τον Σταυρό. Σε όλους ο Σεβασμιώτατος προσέφερε ως ευλογία από μία εικόνα της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής, καθώς και ένα ``Φλουρί `` Κωνσταντινάτο στον Νικόλαο Διαμαντή Δάσκαλο του Δημοτικού Σχολείου Μαρπήσσης που ανέσυρε τον Τίμιο Σταυρό. Ακολούθως μετέβη στο ελλιμενισμένο πλοίο ΕΓ/ΟΓ BLUE STAR DELOS προς ευλογίαν και Αγιασμόν του πληρώματος και των επιβατών δια του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού.

       Το απόγευμα της ίδια ημέρας επισκέφτηκε την Ιερά Μονή Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης Θαψανών Πάρου όπου και τέλεσε τον Εσπερινό της εορτής του Τιμίου Προδρόμου. Προ της Απολύσεως ομίλησε συντόμως στις Μοναχές αναφερθείς στην προσωπικότητα του Τιμίου Προδρόμου που αποτελεί πρότυπο και αρχέτυπο του Μοναχικού ιδεώδους και ευχήθηκε τα δέοντα με αφορμή τις εορτές του Αγίου Δωδεκαημέρου και της εισόδου μας στο νέο έτος.

       Την Δευτέρα 7-1-2019 το Μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος μετέβη στην Νάουσα της Πάρου όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας της αειμνήστου Αγγελικής Κορτιάνου θυγατρός του Εφημερίου Ναούσης Πρωτοπρεσβυτέρου π. Πέτρου και της Πρεσβυτέρας Ευαγγελίας Κορτιάνου. Σύντομη ομιλία – ευχή απηύθυνε με καταφανή συγκίνηση ο Σεβασμιώτατος στο τέλος της Ιεράς Ακολουθίας.

       Με το βραδινό δρομολόγιο έπλευσε για την Νάξο.

       Την Πέμπτη 10-1-2019, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στο Επαρχείο Νάξου, μετά από πρόσκληση του Επάρχου Νάξου κ. Ιωάννη Μαργαρίτη, και ευλόγησε την Αγιοβασιλόπιττα για τους υπαλλήλους και όλους τους εργαζομένους στις υπηρεσίες του. Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε για την πρόσκληση και απηύθυνε ευχές σε όλους τους παρευρισκομένους και τις οικογένειές τους για το νέο έτος.

       Το Σάββατο 12-1-2019 το μεσημέρι μετέβη στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Ζωοδόχου Πηγής Νάξου όπου ευλόγησε την Αγιοβασιλόπιττα  του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς μας Μητροπόλεως "ΠΑΡΟΝΑΞΙΑ FM 92,3". Μετά την ευλόγηση και κοπή της Αγιοβασιλόπιττας ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε προς όλους τις θερμές ευχαριστίες του για την ανιδιοτελή προσφορά τους στο ιεραποστολικό έργο που επιτελεί ο Ραδιοφωνικός Σταθμός καθώς και τις εγκάρδιες ευχές του για την νέα χρονιά.

       Την Κυριακή 13-1-2019 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής πόλεως Νάξου, κατά την διάρκεια της οποίας τέλεσε μέσα σε κλίμα κατανύξεως και συγκινήσεως την εις Πρεσβύτερον χειροτονία του Διακόνου του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού π. Δημοσθένους Φίλιππα, πτυχιούχου της Πατριαρχικής Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης. Ας σημειωθεί ότι ο εν λόγω έγγαμος κληρικός και πατήρ ενός τέκνου είναι γαμβρός του Πρωτοπρεσβυτέρου π. Νεκταρίου Μαρκάκη, Στρατιωτικού Ιερέως (με βαθμό Συνταγματάρχου) του Γ΄ Σώματος Στρατού και αναλαμβάνει από αύριο καθήκοντα Εφημερίου του Ιερού Ενοριακού Ναού Αγίου Πνεύματος Γαλανάδου Νάξου. Στην Θεία Λειτουργία και Χειροτονία συμμετείχαν ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Εμμανουήλ Μαργαρίτης, ο Έπαρχος Νάξου κ. Ιωάννης Μαργαρίτης, πολλοί δημοτικοί άρχοντες του νησιού και πλήθος ευσεβών χριστιανών.Το αντίδωρο διένειμε κατά την παράδοση ο νεοχειροτονηθείς ιερεύς και οι συγγενείς του προσέφεραν σε όλο το εκκλησίασμα γλυκίσματα και αναμνηστικά της χειροτονίας. Ακολούθησε παράθεση πρωινού στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μητροπολιτικού Ναού.

       Το μεσημέρι μετέβη στο Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου Γλυνάδου Νάξου όπου προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του 57χρονου Νικολάου Ζαχαράτου.

 

 

 Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 111 επισκέπτες και κανένα μέλος

Δημιουργία ιστοτόπου ΑΔΑΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ