naxos2

ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΜΑΙΟΥ 2018

Ο Σεβασμιώτατος

Μητροπολίτης Παροναξίας

κ. ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ

κατά τον μήνα Μάιο Λειτούργησε ἤ χοροστάτησε και κήρυξε τον Θείον Λόγον στους Ιερούς Ναούς:

  Agelos 1

 

            Την Τρίτη 1-5-2018 το μεσημέρι μετέβη στον Ιερό Ναό Ταξιάρχου Μιχαήλ Κεραμίου Νάξου, όπου προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του 45χρονου Αρχιπυροσβέστη Γεωργίου Βενιεράκη.

          Την Τετάρτη 2-5-2018 το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας υποδέχθηκε ομάδα προσκυνητών από την Ιερά Μητρόπολη Φλωρίνης με επικεφαλής τον παν. Αρχιμ. π. Αυγουστίνο Αυξωνίδη τους οποίους ξενάγησε στον Μητροπολιτικό Ναό, Στο Εκκλησιαστικό Μουσείο της Ιεράς Μητροπόλεως και τους προσέφερε τοπικά γλυκίσματα και μικρές εικόνες της Αναστάσεως.

        Την Πέμπτη 3-5-2018 το μεσημέρι μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Φιλωτίου Νάξου, όπου προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας της αειμνήστου Ελένης Μουστάκη.

       Την Παρασκευή 4-5-2018 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας προεξήρχε του Πανηγυρικού Εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Μεγαλομάρτυρος Ειρήνης Δαμαλά Νάξου, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείον Λόγο.

       Το Σάββατο 5-5-2018 χοροστάτησε στον Όρθρο ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Μεγαλομάρτυρος Εφραίμ Γαλήνης Νάξου.

       Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στις εγκαταστάσεις των Κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως στην περιοχή ``Πλάκα`` της Ενορίας Αγίου Αρσενίου Νάξου όπου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση των Κατηχητικών Σχολείων, με τίτλο ``Παιχνιδοημέρα``. Στην διάρκεια της εκδηλώσεως τα παιδιά που παρευρέθησαν συμμετείχαν σε ομαδικά παιχνίδια υπό την καθοδήγηση των στελεχών νεότητος και οι γονείς που τα συνόδευαν είχαν την δυνατότητα να περιηγηθούν στους χώρους της Κατασκήνωσης. Κατά την διάρκεια της συνάντησης ο Σεβασμιώτατος είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τους γονείς, τους Κατηχητές – τριες και τα παιδιά και να τους προσφέρει μαζί με τα δωράκια της αγάπης του τις θερμές πατρικές ευχές του. Τέλος έδωσε τα θερμά συγχαρητήριά του σε όλους τους συντελεστές της ωραίας και πρωτότυπης εκδήλωσης.

       Την Κυριακή (της Σαμαρείτιδος) 6-5-2018 μετέβη στην Μονή Νάξου όπου στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίας Φωτεινής προεξήρχε της Θεία Λειτουργίας και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος.

       Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Δαμαριώνος Νάξου, όπου προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του αειμνήστου Στυλιανού Μάκαρη.

        Την Δευτέρα 7-5-2018 το απόγευμα προεξήρχε του Πανηγυρικού Εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Άνω Ποταμιάς Νάξου, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

       Την Τρίτη 8-5-2018 μετέβη στην Κεραμωτή Νάξου όπου στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου προεξήρχε της Θεία Λειτουργίας και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος. Στην  συνέχεια προεξήρχε της Λιτανεύσεως της Ιεράς Εικόνος.

Με το απογευματινό δρομολόγιο έπλευσε για την Πάρο.

       Την Τετάρτη 9-5-2018 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον Θείο Λόγο στην Ιερά Μονή Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης (Θαψανών) Πάρου επ’ ευκαιρία της επετείου της οσιακής κοιμήσεως του μακαρίου Γέροντος Φιλοθέου Ζερβάκου.

       Το απόγευμα στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής υποδέχθηκε ομάδα μαθητών και μαθητριών από το Α΄ Γυμνάσιο Νάξου που με την συνοδεία των Καθηγητών τους πραγματοποίησαν ημερήσια προσκυνηματική εκδρομή στο νησί της Πάρου. Ο Σεβασμιώτατος ξενάγησε τα παιδιά και τους συνοδούς καθηγητές στο Προσκύνημα, τους ομίλησε καταλλήλως και τους προσέφερε γλυκά και αναμνηστικά δωράκια.

 

Με το απογευματινό δρομολόγιο επέστρεψε στην Νάξο.

       Το Σάββατο 12-5-2018 το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου πόλεως Νάξου όπου στο κοιμητήριο της Μονής ετέλεσε επί του τάφου του Μακαριστού Μητροπολίτου Παροναξίας κυρού Επιφανίου (1960 – 1990) επιμνημόσυνη δέηση, με την ευκαιρία της μνήμης του εν Αγίοις πατρός ημών Επιφανίου Επισκόπου Κωνσταντίας Κύπρου.

       Την Κυριακή (του Τυφλού) 13-5-2018 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στα Αγγίδια Νάξου όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Χαραλάμπους προεξήρχε της Θεία Λειτουργίας. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας προέστη του 40νθημέρου Μνημοσύνου των αειμνήστων Αντωνίου Σάββα & Ιωάννου Στρατούρη.

       Με το απογευματινό δρομολόγιο έπλευσε για την Πάρο, όπου παρέστη στην εορταστική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ε.Π.Α.Λ Παροικίας, από το Νεανικό Κέντρο του Ιερού Ενοριακού Ναού Ζωοδόχου Πηγής Παροικίας, με την ευκαιρία της λήξεως του Κατηχητικού έτους 2017-2018. Την εκδήλωση με θέμα ‘’ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑ’’ άνοιξε με επίκαιρους Αναστάσιμους ύμνους ο Βυζαντινός χορός ‘’ΤΡΙΦΘΟΓΓΟΣ ΛΥΡΑ’’, που απαρτίζεται από μαθητές και αποφοίτους της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Εκατονταπυλιανής Πάρου. Στη συνέχεια έγινε σχετική προβολή για την Μικρασιατική καταστροφή κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκε μουσικοχορευτικό πρόγραμμα από τη 55μελή Χορωδία-Ορχήστρα του Νεανικού Κέντρου με τραγούδια από την Κωνσταντινούπολη, την Καππαδοκία και την Σμύρνη με την συμμετοχή του Κέντρου Τέχνης και Πολιτισμού ‘’ΤΕΧΝΗΝΤΑΡΙ’’. Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας ο οποίος συνεχάρη τον π. Εμμανουήλ Φωκιανό ο οποίος ήταν ο υπεύθυνος της εκδηλώσεως, τα παιδιά και τους γονείς τους οι οποίοι συμμετείχαν καθώς και όλους τους συντελεστές. Κατόπιν έλαβε χώρα η βράβευση του διεθνούς καλαθοσφαιριστού κ. Δημητρίου Διαμαντίδη στον οποίο ο Σεβασμιώτατος απένειμε  τον Σταυρό της Ιεράς Μητροπόλεως αφού πρώτα εξήρε το ήθος και την βαθιά χριστιανική του πίστη. Στην εκδήλωση ήταν παρόντες ο Δήμαρχος Πάρου κ. Μάρκος Κωβαίος, ο οποίος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό καθώς και πλήθος κόσμου που κατέκλυσε την ως άνω αίθουσα.

Με το βραδινό δρομολόγιο επέστρεψε στην Νάξο.

        Την Τρίτη 15-5-2018 το βράδυ  ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας προεξήρχε της Ιεράς Αγρυπνίας που τελέσθηκε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Φιλωτίου Νάξου, επ’ ευκαιρία της Αποδόσεως της Εορτής του Πάσχα και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους. Τον Θείον Λόγο κήρυξε ο π. Νεκτάριος Αλεξόπουλος.

        Την Πέμπτη 17-5-2018 (Εορτή της Αναλήψεως) το πρωί ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στην Ενορία Αγίου Αρσενίου και στην περιοχή της Πλάκας όπου χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στο Πανηγυρίζον Παρεκκλήσιο της Θείας Αναλήψεως του Κυρίου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος.

        Την Παρασκευή 18-5-2018 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου όπου παρέστη σε εκδήλωση του Γραφείου Νεότητος της Μητροπόλεως μας. Την εκδήλωση άνοιξε ο χορός Ιεροψαλτών «Νάξιοι Μελιστές» υπό την διεύθυνση του Καθηγητού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως και Ιεροψάλτου του Μητροπολιτικού Ναού Ζωοδόχου Πηγής Νάξου κ. Δημητρίου Παπάνη. Στην συνέχεια ακολούθησαν δύο ομιλίες, η πρώτη με ομιλητή τον Εκπαιδευτικό και ειδικό σε θέματα Αιρέσεων και Παραθρησκειών κ. Ιωάννη Μηλιώνη και θέμα: «Γιόγκα. Είναι σωματική άσκηση – γυμναστική;» και η δεύτερη με ομιλητή τον Δικαστικό και συνεργάτη του τμήματος Λοιμωξιολογίας του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης  κ. Πέτρο Αλικάκο και θέμα «Εμβόλια. Θα διστάζατε να εμβολιάσετε το παιδί σας;». Μετά το πέρας των ομιλιών ο Σεβασμιώτατος διηύθυνε την συζήτηση που ακολούθησε και έκλεισε την εκδήλωση απευθύνοντας ευχαριστίες και συγχαρητήρια προς τους ομιλητές, τον Χορό Ιεροψαλτών αλλά και τον υπεύθυνο του Γραφείου Νεότητος π. Συμεών Τελόπουλο που είχε την  ευθύνη της διοργάνωσης.

         Το Σάββατο 19-5-2018 το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας  μετέβη στην περιοχή ``Αργοκοίλι`` Κορώνου Νάξου, όπου  στο μεγάλο Πανναξιακό Προσκύνημα Παναγίας Αργοκοιλιωτίσσης πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση λήξεως των Κατηχητικών Σχολείων, κατά την διάρκεια της οποίας συμμετείχε πλήθος παιδιών των Κατηχητικών Σχολείων του νησιού, τα οποία συνόδευαν οι Εφημέριοι, οι Κατηχητές και Κατηχήτριες τους, καθώς και πολλοί γονείς και συγγενείς τους. Ο Σεβασμιώτατος μαζί με τους Ιερείς, τους Κατηχητές, τα παιδιά και τους συνοδούς τους τέλεσε την Ακολουθία της Ιεράς Παρακλήσεως προς την Υπεραγία Θεοτόκο. Στο τέλος της Ιεράς Παρακλήσεως ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε στα παιδιά της ευχές του για ένα καλό καλοκαίρι και τους μοίρασε αναμνηστικά δώρα.

        Το απόγευμα της ίδιας ημέρας χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Θαλλελαίου του ομωνύμου Χωρίου Νάξου και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Νεκτάριος Αλεξόπουλος.

     Την Κυριακή 20-5-2018 το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας με πλωτό σκάφος μετέβη στην Πάρο όπου ιερούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Μαρπήσσης Πάρου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος. Εν συνεχεία εψάλη το καθιερωμένο Μνημόσυνο για τον Εθνομάρτυρα Νικόλαο Στέλλα, ο οποίος στις 21-5-1944 απαγχονίσθηκε στην πλατεία της Μάρπησσας από τους Γερμανούς κατακτητές. Μετά το Μνημόσυνο όλο το Εκκλησίασμα με επικεφαλής τον Σεβασμιώτατο, τον Δήμαρχο και τον Έπαρχο Πάρου μετέβησαν στο Μνημείο του Ήρωα και Εθνομάρτυρα όπου τελέσθηκε Τρισάγιο. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Δήμαρχος Πάρου κ. Μαρκος Κωβαίος και ακολούθησαν σύντομη χαιρετισμοί από τον Έπαρχο Πάρου και πρόεδρο του περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου κ. Κωνσταντίνο Μπιζά, τον Βουλευτή Κυκλάδων κ. Νικόλαο Συρμαλένιο και εκπροσώπους άλλων φορέων. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από όλους τους επισήμους και τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων του νησιού και τέλος αποδόθηκε θαυμάσια από την χορωδία του Γυμνασίου Αρχιλόχου το τραγούδι που είναι αφιερωμένο στον Ήρωα Νικόλα Στέλλα σε στίχους και μελοποίηση της Φιλολόγου καθηγήτριας Γυμνασίου Αρχιλόχου Πάρου κας Μπέτης Μπιζά. Την ενορχήστρωση και διεύθυνση της όμορφης χορωδίας των παιδιών είχε αναλάβει η νέα καθηγήτρια της Μουσικής του παραπάνω Σχολείου.

       Το απόγευμα της ίδια ημέρας ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στην Νάουσα Πάρου και συγκεκριμένα στην περιοχή ``Κολυμπήθρες`` όπου τέλεσε τα Θυρανοίξια του πανηγυρίζοντος Ιερού Παρεκκλησίου Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Εν συνεχεία χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό που για πρώτη φορά τελέστηκε στο Παρεκκλήσιο, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

       Την Δευτέρα 21-5-2018 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον Όρθρο ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους  προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον Θείο Λόγο στο Ιερό Προσκύνημα της Εκατονταπυλιανής Πάρου, επί τη Εορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης κτητόρων του Παλαιοχριστιανικού Ιερού Ναού Παναγίας Εκατονταπυλιανής.

        Την Τρίτη 22-5-2018 το μεσημέρι στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου προέστη της Εξοδίου Ακολοουθίας του αειμνήστου Βασιλείου Αντιπαριώτη, πεθερού του Έπαρχου Πάρου και προέδρου του περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου κ. Κωνσταντίνου Μπιζά.

        Με το απογευματινό δρομολόγιο επέστρεψε στην Νάξο.

        Την Τετάρτη 23-5-2018 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στης Εκκλησιαστικές Κατασκηνώσεις ``ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ`` στην περιοχή Πλάκας Νάξου όπου τον επισκέφτηκαν τα παιδιά του Ιδρύματος ``Μαρίας Κόκκορη`` της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών με τις συνοδούς τους έχοντας επικεφαλής τον υπεύθυνο του Ιδρύματος Αρχιμ. π. Νικόδημο Φαρμάκη. Ο Σεβασμιώτατος συνομίλησε με τα παιδιά και τους υπευθύνους, παρέθεσε δείπνο και γλυκίσματα και έδωσε ως ευλογία αναμνηστικά δωράκια σε όλους.

 

 

 

 

 

 

 

 

 Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 110 επισκέπτες και κανένα μέλος

Δημιουργία ιστοτόπου ΑΔΑΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ