64

ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2018

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας

κ. ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ

κατά τον μήνα Μάρτιο Λειτούργησε χοροστάτησε και κήρυξε τον Θείον Λόγον στους Ιερούς Ναούς:

  DGI32

Την Πέμπτη 1-3-2018 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό και ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίων Νικοδήμου του Αγιορείτου και Νικολάου του Πλανά των Ναξίων πόλεως Νάξου, επί τη μνήμη του Αγίου Νικολάου του Πλανά με την συμμετοχή όλων σχεδόν των Ιερέων της νήσου Νάξου. Τον θείο Λόγο κήρυξε ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Πέτρος Αμοργιανός.

          Την Παρασκευή 2-3-2018 ανήμερα της εορτής ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και τέλεσε την Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία στον αυτό Ιερό Ενοριακό Ναό με την συμμετοχή όλων σχεδόν των Ιερέων της Νάξου και παρουσία των Τοπικών Αρχών της Νήσου καθώς και αντιπροσωπείας Εκπαιδευτικών και μαθητών των Σχολείων της πόλεως. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Αρσένιος Μελισσιανός. Μετά το πέρας της Προηγιασμένης Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος και του αποτμήματος του Ιερού Λειψάνου του Αγίου.

           Στο τέλος ο Μητροπολίτης μας κ. Καλλίνικος ευχήθηκε κατάλληλα και ευχαρίστησε τους Ιερείς του Ναού και τους συνεργάτες τους για την άρτια διοργάνωση της πανηγύρεως, τους μετασχόντες Ιερείς του νησιού, καθώς επίσης τον Δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Μανώλη Μαργαρίτη και τους λοιπούς εκπροσώπους των αρχών και όλους τους ευσεβείς Ναξίους, για την συμμετοχή τους στον εορτασμό της Μνήμης του Μεγάλου Τέκνου της Νάξου και ηγιασμένου Ιερέως Νικολάου του Πλανά.

Το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Καλλίνικος, έπλευσε από την Νάξο στην Πάρο, όπου στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής χοροστάτησε στην Β΄ στάση των Χαιρετισμών και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

          Την Κυριακή 4-3-2018 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον Όρθρο, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον Θείο Λόγο, στον Ιερό Ενοριακό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Παροικίας Πάρου. Προ της Απολύσεως της Θείας Λειτουργίας προέβη στην χειροθεσία στο βαθμό του Αναγνώστη του μαθητού Γυμνασίου Σπυρίδωνος Φωκιανού, υιού του Εφημερίου της Ενορίας π. Εμμανουήλ και εγγονού του Εφημερίου Ταξιαρχών Παροικίας π. Σπυρίδωνος και ευχήθηκε στους γονείς του, αλλά και στους γονείς των άλλων παιδιών που διακονούν στο Ιερό Βήμα και στο Ιερό Αναλόγιο και είναι συγχρόνως μαθητές των Κατηχητικών Σχολείων της Ενορίας. Στο τέλος προέστη του 40νθημέρου Μνημοσύνου της αείμνηστης Μαρίας Πρωτολάτη, μητρός της πρώην Επάρχου Πάρου κ. Γρηγορίας Πρωτολάτη και της Αντιπροέδρου του Συλλόγου των εν Αθήναι Παρίων ``ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΕΚΑΤΟΝΤΑΠΥΛΙΑΝΗ`` κ. Αννας Πρωτολάτη.

        Την ίδια ημέρα χοροστάτησε στον Όρθρο, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον Θείο Λόγο, στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Προικοννήσου κ. Ιωσήφ, προσκεκλημένος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, για να ομιλήσει τόσο στον Γ΄ Κατανυκτικό Εσπερινό όσο και στην Γενική Σύναξη των Ιερέων της Ιεράς Μητροπόλεώς μας που θα πραγματοποιηθεί αύριο Δευτέρα 5-3-2018 στην Πάρο.

         Το εσπέρας της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Καλλίνικος συμμετείχε συμπροσευχόμενος στον Γ΄ Κατανυχτικό Εσπερινό που τελέστηκε στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Προικοννήσου κ. Ιωσήφ και με την συμμετοχή όλων των Ιερέων του νησιού. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Άγιος Προικοννήσου με θέμα: ``Η πνευματική ζωή της Ορθοδόξου Εκκλησίας``.

          Την Δευτέρα 5-3-2018 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας προέστη της Γενικής Ιερατικής Συνάξεως – Ημερίδας - των Ιερέων Νάξου, Πάρου και Αντιπάρου που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου Πάρου ``Παναγία Εκατονταπυλιανή``

          Η Γενική Ιερατική Σύναξη ξεκίνησε με τον καθιερωμένο Αγιασμό τον οποίο τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Προικονήσσου κ. Ιωσήφ. Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας πραγματοποίησε την εναρκτήρια ομιλία στην οποία παρουσίασε το θέμα της Συνάξεως που ήταν ``Η Ιερωσύνη ως χάρισμα και ως ευθύνη `` και αφού ανέλυσε εν συντομία το περιεχόμενο του θέματος κήρυξε την έναρξη της Συνάξεως και παρουσίασε τους προσκεκλημένους ομιλητές που ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Προικονήσσου κ. Ιωσήφ με θέμα: ``Η επιμέλεια στο Ιερατικό έργο``, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Δανιήλ Αεράκης, Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Νικαίας με θέμα: ``Ευχαριστίες για την Ιερωσύνη``, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Γεώργιος Ρουσάκης Ιατρός Αναισθησιολόγος με θέμα: ``Η Ποιμαντική προσέγγιση των ασθενών και των οικίων τους`` και τέλος ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Αλέξανδρος Μοστράτος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς μας Μητροπόλεως με θέμα: Το Μυστήριο της Εξομολογήσεως στα χρόνια της κρίσεως``. Μετά το πέρας των εισηγήσεων πραγματοποιήθηκε εκτενής συζήτηση την οποία συντόνισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας. Προ της λήξεως της Συνάξεως έγινε παρουσίαση των πορισμάτων της Ημερίδος και ακολούθως ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους ομιλητές για την παρουσία και τις εμπεριστατωμένες εισηγήσεις τους, καθώς και τους Ιερείς που συμμετείχαν στην Σύναξη.

       Την Τρίτη 6-03-2018 το πρωί ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβη στο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο ``Παναγία Εκατονταπυλιανή`` Πάρου, όπου παρηκολούθησε την εκδήλωση που πραγματοποίησαν τα Δημοτικά Σχολεία Λευκών και Κώστου Πάρου, καθώς και το Γυμνάσιο Παροικίας προς τιμήν των διαβιούντων γερόντων. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια συμμετοχής των ως άνω Σχολείων στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ``Νοιάζομαι και Δρω``. Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς για την όμορφη εκδήλωση που πραγματοποίησαν και ευχήθηκε καταλλήλως, ενώ μοίρασε σε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν μικρές ευλογίες και κεράσματα.

 Tο απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στο Ιερό Ησυχαστήριο Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης Θαψανών Πάρου, όπου μετά την Ακολουθία του Μεγάλου Αποδείπνου τέλεσε το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου, για την τριακονταμελή περίπου αδελφότητα αυτού.

Την Τετάρτη 7-3-2018 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος μετέβη στον παλαιό Ιερό Ενοριακό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Μαρπήσσης Πάρου, όπου τέλεσε την απογευματινή Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος.

Την Παρασκευή 9-3-2018 το πρωί ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας τέλεσε την Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Παροικίας Πάρου, όπου συνεορτάζεται η μνήμη των Αγίων τεσσαράκοντα Μαρτύρων. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος. Μετά την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας τέλεσε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του κοιμηθέντος πατρός Νεκταρίου Κυριαζάνου.

Το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας τέλεσε την Ακολουθία της Γ΄ στάσεως των Χαιρετισμών και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίας Τριάδος Λευκών Πάρου.

         Το Σάββατο 10-3-2018 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας προήδρευσε της ομάδος εθελοντικής προσφοράς της Ιεράς Μητροπόλεως Παροναξίας και εν συνεχεία της Διοικούσης Επιτροπής του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Εκατονταπυλιανής.

 

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάσθηκε

η Γ’ Κυριακή των Νηστειών της Μεγάλης Τεσσαρακοστής

(Κυριακή της προσκυνήσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού)

στην Πάρο.

Την Κυριακή 11-3-2018

          Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Καλλίνικος χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου. Αντί κηρύγματος αναγώσθηκε η Εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου η σχετική περί των Ιερατικών Κλήσεων. Ακολούθως πραγματοποίησε την τελετή της προσκυνήσεως του Τιμίου Σταυρού, κατά την προβλεπόμενη τάξη. Προ της Απολύσεως της Θείας Λειτουργίας προέβη στην χειροθεσία στο βαθμό του Αναγνώστη του μαθητού Γυμνασίου Νεκταρίου Πετροπούλου, υιού του Εφημερίου του Ιερού Προσκυνήματος π. Χρήστου και εγγονού του Εφημερίου Μαρμάρων π. Σπυρίδωνος. Μετά την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας τέλεσε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του κοιμηθέντος πατρός Νεκταρίου Κυριαζάνου. Στο Ιερό Προσκύνημα προσήλθε πλήθος πιστών οι οποίοι παρακολούθησαν τόσο την Θεία Λειτουργία όσο και την περιφορά του Τιμίου Σταυρού στο εσωτερικό του Ναού και προσκύνησαν με ευλάβεια το πανίερο σύμβολο του Χριστιανισμού, τον Τίμιο και Ζωοδότη  Σταυρό του Κυρίου μας,  αντλώντας παράλληλα από αυτόν δύναμη και κουράγιο για τη συνέχιση του αγώνα της περιόδου της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

         Το απόγευμα της ίδιας ημέρας χοροστάτησε στον Δ΄ Κατανυκτικό Εσπερινό στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής. Τον Θείο λόγο κήρυξε ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Σπυρίδων Βασιλάκος λόγιος Κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας με θέμα ``Συσταυρωθώμεν Αυτώ… ``.

         Με το βραδυνό δρομολόγιο ταξίδεψε εκτάκτως για τον Πειραιά.

       Την Δευτέρα 12-3-2018 το μεσημέρι μετέβη στο Γ΄ Κοιμητήριο Νικαίας όπου στον Ιερό Ναό Αναστάσεως Χριστού προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του κοιμηθέντος Ιερομονάχου π, Νεκταρίου (Γεωργίου) Κυριαζάνου, με την συμμετοχή δωδεκάδος Ιερέων  και Διακόνου.

         Την ίδια ημέρα με το βραδυνό δρομολόγιο επέστρεψε στην Πάρο.

         Την Τρίτη 13-3-2018 με το πρωινό δρομολόγιο έπλευσε για την Νάξο.

         Την Τετάρτη 14-3-2018 το εσπέρας τέλεσε την Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου (Παραλίας) πόλεως Νάξου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Νεκτάριος Αλεξόπουλος.

        Την Παρασκευή 16-3-2018 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας με το πρωινό δρομολόγιο ανεχώρησε για το Πειραιά και από εκεί οδικώς για τα Καλάβρυτα προσκεκλημένος του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων Πανοσιολογιώτατου Αρχιμανδρίτου π. Ευσεβίου, προκειμένου να προεξάρχει της Ιεράς Πανηγύρεως του Αγίου Αλεξίου, του ανθρώπου του Θεού προστάτου των Καλαβρύτων. Το βράδυ της ίδιας ημέρας προέστη της Ιεράς Αγρυπνίας, που διήρκησε μέχρι της πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, στην Ιερά και ιστορική Μονής της Αγίας Λαύρας στην οποία σώζεται η Τιμία Κάρα του Αγίου Αλεξίου. Προ της αναχωρήσεως του από την Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας τέλεσε Τρισάγιο επί του τάφου του μακαριστού προκατόχου και γέροντος του νυν Ηγουμένου Αρχιμανδρίτου Φιλαρέτου (+ 2011) με τον οποίο συνδεόταν με στενή αδελφική φιλία από τα φοιτητικά τους χρόνια. Αμέσως μετά ανεχώρησε για την Καλαμπάκα όπου το απόγευμα συμμετείχε σε εκδήλωση αφιερωμένη στην μνήμη του μακαριστού Μητροπολίτου Σταγών και Μετεώρων κυρού Σεραφείμ, που πραγματοποιήθηκε στην κεντρική αίθουσα τελετών του Ξενοδοχείου ``ΑΜΑΛΙΑ``.

        Την Κυριακή 18-3-2018 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ, Καλλίνικος συμμετείχε στο πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Βησσαρίωνος Καλαμπάκας προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σάμου και Ικαρίας κ, Ευσεβίου. Προ της Απολύσεως της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε το ετήσιο Μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτου Σταγών και Μετεώρων κυρού Σεραφείμ.

 Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 219 επισκέπτες και κανένα μέλος

Δημιουργία ιστοτόπου ΑΔΑΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ